ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Open Balkan: Συμφωνία μεταξύ Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

10:59 - 22 Δεκ 2021 | Ειδήσεις
Open Balkan: Συμφωνία μεταξύ Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας
Με την υπογραφή της συμφωνίας Open Balkan μεταξύ Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στα Τίρανα οι χώρες διασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών τους στην αγορά εργασίας των τριών βαλκανικών κρατών.

Όπως μεταδίδει η DW, η Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί κοινό άρθρο των πρωθυπουργών Έντι Ράμα, Ζόραν Ζάεφ και του σέρβου προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς με τίτλο «Μια προοπτική για τα Βαλκάνια», στο οποίο οι τρεις ηγέτες σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«Η Ευρώπη δεν είναι μόνο μια ήπειρος, είναι όραμα. Η επιθυμία των λαών μας να ενταχθούν στην ΕΕ προσέκρουσε πολλές φορές στην εσωτερική πολιτική των χωρών-μελών και την αθέτηση υποσχέσεων. Η στάση αυτή προκάλεσε απογοήτευση, αστάθεια, μετανάστευση και απώλεια σημαντικών επενδύσεων.

Ως πολιτικά αρμόδιοι μπορούμε είτε να διαμαρτυρόμαστε είτε να πάρουμε πρωτοβουλία. Επιλέγουμε το δεύτερο, υπογράφοντας συμφωνία για να περιορίσουμε τους συνοριακούς ελέγχους διευκολύνοντας το εμπόριο αγαθών, αλλά και για να δώσουμε στους πολίτες μας τη δυνατότητα να εργαστούν ελεύθερα σε όποια από τις τρεις χώρες επιθυμούν.

Μας επέκριναν συχνά ως "πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης". Ως υπεύθυνοι πολιτικοί δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψει η περιοχή μας στους εφιάλτες του παρελθόντος, την ώρα που η ΕΕ δεν είναι σε θέση να κάνει, στην παρούσα φάση, περισσότερα για την διεύρυνση. Έχουμε διαφορές και σε ορισμένα πολιτικά ζητήματα διαφωνούμε. Συμφωνούμε όμως ότι η οικονομία και οι τέσσερεις ελευθερίες της ΕΕ (σ.σ. ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και κεφαλαίων, ελευθερία εγκατάστασης και εργασίας) είναι ο κατάλληλος δρόμος για να διασφαλίσουμε στην περιοχή μας την ελπίδα και την ειρήνη».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.