ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από πρωθυπουργός… πρόεδρος ο Ντράγκι στην Ιταλία το 2022;

16:45 - 01 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Από πρωθυπουργός… πρόεδρος ο Ντράγκι στην Ιταλία το 2022;
Το νέο έτος αναμένεται να φέρει πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, διότι λήγει η θητεία του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Μάριο Ντράγκι μένει, φεύγει, ή αλλάζει καθήκοντα; Είναι το κύριο πολιτικό ερώτημα, το οποίο και την Πρωτοχρονιά απασχολεί τη μεγάλη πλειοψηφία των Ιταλών.

Όλα δείχνουν ότι ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πρωθυπουργού, ο «σούπερ Μάριο» μπορεί να μετακομίσει στην προεδρία της ιταλικής Δημοκρατίας σε ακριβώς ένα μήνα, δηλαδή, όταν λήγει η θητεία του νυν προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα.

Τίποτα όμως δεν πρέπει να θεωρείται τετελεσμένο, σύμφωνα με την DW, διότι στην Ιταλία η εκλογή του προέδρου αποτελεί πάντα ένα τεράστιο πολιτικό θρίλερ - το οποίο μαζί με τα προβλήματα της πανδημίας και τις ελπίδες για μια όσο γίνεται πιο σύντομη επιστροφή στην γνώριμη καθημερινότητα, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στο χθεσινό ρεβεγιόν.

Έντονες διεργασίες για την προεδρία

Ο Μάριο Ντράγκι, όπως φαίνεται, είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί επίσημη πρόταση για την προεδρία. Τα κόμματα δημοσίως τον εκθειάζουν αλλά συγχρόνως στο εσωτερικό τους διστάζουν και ερίζουν. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ελπίζει να βγει ο ίδιος πρόεδρος. Τα Πέντε Αστέρια θα προτιμούσαν μια ευρεία συμφωνία για να εκλεγεί για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος, ενώ η άκρα δεξιά ούτως ή άλλως απορρίπτει τον Ντράγκι.

Ο δε απευθείας ενδιαφερόμενος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν,  υπογραμμίζοντας: «Αν δεν πετύχετε συμφωνία και διχαστείτε στη διαδικασία εκλογής προέδρου, πώς πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να συνεχίσετε να κυβερνάτε μαζί τη χώρα;»

Ποιος θα είναι ο πιθανός διάδοχος στην πρωθυπουργία;

Βουλευτές και γερουσιαστές προθερμαίνονται για το μεγάλο ραντεβού της διαδικασίας εκλογής. Ουδείς μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα. Όλα δείχνουν όμως ότι ο σούπερ Μάριο δεν εννοεί ούτε να  φθαρεί ούτε να πέσει σε κάποια καλοστημένη, πολιτική παγίδα.  

Εάν πράγματι αποφασίσει να ολοκληρώσει την πρωθυπουργική του εμπειρία, θα τεθεί βέβαια και άμεσο θέμα σε ό,τι αφορά την επιλογή του διαδόχου του. Προσωρινά μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2023, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές θα μπορούσε να αναλάβει ο νυν υπουργός Οικονομικών, Nτανιέλε Φράνκο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να  καταφέρει να εξασφαλίσει το ίδιο κλίμα ευρείας πολιτικής συναίνεσης που μπόρεσε να δημιουργήσει -και κάποιες φορές να επιβάλει- ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.