ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Ο Kashkari «βλέπει» δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022

21:47 - 04 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Fed: Ο Kashkari «βλέπει» δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022
Ο πρόεδρος της Federal Reserve στη Μινεάπολης, Neel Kashkari, δήλωσε σήμερα (4/1) ότι αναμένει από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος, αλλάζοντας την προηγούμενη άποψή του, σύμφωνα με την οποία τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν στο μηδέν τουλάχιστον μέχρι το 2024.

«Προτείνω δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2022, επειδή ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος και πιο επίμονος από ό,τι περίμενα», δήλωσε ο Kashkari σε άρθρο του.

Τον περασμένο μήνα, η Fed επιτάχυνε τις περικοπές στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της και προειδοποίησε ότι έρχονται τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022. Ο Kashkari δήλωσε ότι υποστηρίζει την επιτάχυνση της απόσυρσης, χαρακτηρίζοντάς την ως «συνετή απόφαση που παρέχει ευελιξία στο μέλλον για αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα εάν χρειαστεί».

Η απότομη στροφή προς την υιοθέτηση αυξήσεων των επιτοκίων από έναν από τους πιο ευέλικτους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed φανερώνει το μέγεθος της ανησυχίας της κεντρικής τράπεζας για τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος είναι πλέον υπερδιπλάσιος από τον στόχο του 2% της Fed.

Σύμφωνα με τη New York Post, οι παρατηρήσεις του Kashkari δείχνουν ότι μπορεί να ήταν έτοιμος να θυσιάσει κάποια κέρδη στην απασχόληση προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό, έναν δύσκολο συμβιβασμό που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed ήλπιζαν να αποφύγουν.

Ο ίδιος προειδοποίησε για την ανάγκη να παραμείνουν σε εγρήγορση για ενδεχόμενα σημάδια επιστροφής στον κάποτε εδραιωμένο χαμηλό πληθωρισμό.

«Εάν οι μακροοικονομικές δυνάμεις, που διατήρησαν τις προηγμένες οικονομίες σε καθεστώς χαμηλού πληθωρισμού, πρόκειται τελικά να επιβληθούν εκ νέου, η πρόκληση για τη Fed θα είναι να το αναγνωρίσει όσο το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη επιβράδυνση της ανάκαμψης», σημείωσε ο Kashkari.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:58 - 04 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.