ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρακτικά Fed: Ταχύτερη αύξηση επιτοκίων στον ορίζοντα

22:45 - 05 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Πρακτικά Fed: Ταχύτερη αύξηση επιτοκίων στον ορίζοντα
Τα σχέδια για την περαιτέρω μείωση των ομολόγων που κατέχει, θέτει σε εφαρμογή η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), όπως φαίνεται από τα πρακτικά της επί της τελευταίας συνεδρίασής της εντός του 2021.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν τα μέλη της Fed, η μείωση του ισολογισμού της τράπεζας πιθανότατα θα ξεκινήσει κάποια στιγμή, αφότου η Fed αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Κι ενώ οι αξιωματούχοι δεν πήραν καμία επίσημη απόφαση για το πότε θα αρχίσει η Fed να αποσύρει τα ομόλογα που κατέχει, αξίας σχεδόν 8,3 τρισ. δολαρίων, πηγές που επικαλείται το CNBC αναφέρουν ότι η διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός του 2022.

«Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι θα ήταν καλό να ξεκινήσει η απορροή του ισολογισμού κάποια στιγμή, μετά την πρώτη αύξηση του εύρους του στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων», αναφέρεται στα πρακτικά της Fed που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (5/1).

Προς το παρόν η αγορά περιμένει η Fed να αρχίσει να αυξάνει το βασικό της επιτόκιο τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed ξεκίνησε επιτρέποντας 10 δισ. δολάρια σε ομόλογα και τίτλους, που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, κάθε τρίμηνο αυξάνοντας κάθε μήνα το ποσό σε τέτοιο σημείο ώστε τα ανώτατα όρια να φτάσουν τα 50 δισ. δολάρια.

Το πρόγραμμα είχε σκοπό να μειώσει σημαντικά τον ισολογισμό, αλλά «βραχυκυκλώθηκε» από την παγκόσμια οικονομική αδυναμία το 2019, ακολουθούμενη από την πανδημική κρίση το 2020. Συνολικά, η μείωση ανέρχεται σε 600 δισ. δολάρια περίπου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου διατήρησαν το βασικό της επιτόκιο σταθερό κοντά στο μηδέν. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι προβλέπουν αυξήσεις έως και κατά τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας το 2022, καθώς και άλλες τρεις αυξήσεις το 2023 και ακόμη δύο περισσότερες από το μεθεπόμενο έτος.

Επιπλέον, η αρμόδια επιτροπή της Fed ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει τον μειούμενο ρυθμό του μηνιαίου προγράμματος αγοράς ομολόγων (tapering). Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, το tapering αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στον Μάρτιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:20 - 05 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.