ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλατινένιο Ιωβηλαίο για την Ελισάβετ: 70 χρόνια στο Θρόνο

15:41 - 09 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Πλατινένιο Ιωβηλαίο για την Ελισάβετ: 70 χρόνια στο Θρόνο
Προγραμματισμένες εκδηλώσεις, υπό την σκιά σκανδάλων για τη βασιλική οικογένεια, ενόψει της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ενθρόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ.

Αδιαμφισβήτητα η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει διαγράψει μια από τις μακροβιότερες ιστορίες στη Βασιλεία. Από τον Φεβρουάριο του 1952, όταν ανέλαβε το βρετανικό θρόνο, μέχρι σήμερα, είναι συνυφασμένη με την εικόνα της σύγχρονης Βρετανίας στον παγκόσμιο χάρτη. Άλλωστε, όπως σημειώνει η DW, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της 95χρονης βασίλισσας το 2020, με στόχο να δώσει θάρρος στο βρετανικό λαό για την πανδημία, ανέφερε τη φράση «μου θυμίζει το πρώτο μήνυμα που είχα δώσει σε εσάς μέσω ραδιοφώνου το 1940, και τότε, όπως και σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία δύσκολη κατάσταση».

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2022 λοιπόν θα συμπληρώσει και επίσημα τα 70 χρόνια στον θρόνο, κάτι που έχει επιτευχθεί μόνο από τον γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο τον 14ο, τον Ιωάννη τον 2ο, πρίγκιπα του Λιχτενστάιν, και πιο πρόσφατα τον βασιλιά Μπουμιμπόλ της Ταϊλάνδης. Το παλάτι του Μπάκινγχαμ προετοιμάζει καιρό τις εορταστικές εκδηλώσεις με παρελάσεις και πτήσεις της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), ενώ παράλληλα στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου έχει κηρυχθεί επίσημη αργία.

Σκιές στους εορτασμούς – το ροζ σκάνδαλο στο επίκεντρο

Φέτος και ενώ είναι μία ιστορική χρονιά για την ίδια είναι σίγουρο πως δε μπορεί απόλυτα να την απολαύσει. Για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος δεν θα είναι στο πλευρό της, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν θα παρευρεθούν στους εορτασμούς ο εγγονός της Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν. Οι κατηγορίες της δούκισσας του Σάσεξ για ρατσισμό μέσα στο Παλάτι, αλλά και το αμφιλεγόμενο βιβλίο του πρίγκιπα Χάρι με τα «απομνημονεύματά» του, το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί φέτος, δεν είναι και οι καλύτεροι οιωνοί αυτής της επίσκεψης.

Όμως, το βασικότερο ίσως από όλα είναι η εμπλοκή του πρίγκιπα Άντριου, τρίτου παιδιού της βασίλισσας Ελισάβετ, στο «σκάνδαλο Επστάιν». Ο Δούκας του Γιορκ κατηγορείται ότι το 2001 κακοποίησε σεξουαλικά και μάλιστα τρεις φορές την τότε ανήλικη Βιρτζίνια Τζούφρι, η οποία ήρθε σε επαφή μαζί του μέσω του Επστάιν, φίλου και συνεργάτη του πρίγκιπα Άντριου.

Ο ίδιος έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες, ενώ οι δικηγόροι του κατέθεσαν αίτημα να απαλλαγεί από τις κατηγορίες, καθώς ήρθε στη δημοσιότητα συμφωνία της Τζούφρι με τον εκλιπόντα Επστάιν το 2009, βάσει της οποίας δέχτηκε εξωδικαστικό συμβιβασμό 500.000 δολαρίων που τη δεσμεύει να μην διώξει ποινικά οποιοδήποτε άλλον εμπλέκεται στην υπόθεση.

Σε ακρόαση αυτή την εβδομάδα όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα ήθελε ο πρίγκιπας Άντριου, με τους νομικούς και βασιλικούς αναλυτές να χαρακτηρίζουν την ημέρα ως «φρικτή». Το δικαστήριο της Νέας Υόρκης τις επόμενες ημέρες θα αποφανθεί για το αίτημα απαλλαγής, αν και όλα δείχνουν ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί και θα διερευνηθεί σε βάθος.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.