ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman: «Ανεβάζει» στις τέσσερις τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed φέτος

17:44 - 10 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Goldman: «Ανεβάζει» στις τέσσερις τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed φέτος
Σε τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων της αναμένεται να προβεί η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) εντός του 2022, όπως εκτιμά η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση, προβλέποντας παράλληλα ότι η Fed ξεκινήσει νωρίτερα τον περιορισμό του ισολογισμού της.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Goldman Γιαν Χάτζιους, η μεγάλη βελτίωση που παρουσιάζει η αγοράς εργασίας και τα επιθετικά σήματα (hawkish) που έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου της Fed, δείχνουν ότι θα επιταχυνθεί η επιστροφή σε «κανονικότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση της Goldman αλλάζει την πρόβλεψη για την εκκίνηση της διαδικασίας μείωσης του ισολογισμού της Fed από τον Δεκέμβριο προηγουμένως τώρα στον Ιούλιο.

Παράλληλα, η τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να είναι ακόμα μακριά από το στόχο της Fed, κάτι που σημαίνει ότι ο περιορισμός του ισολογισμού της δεν θα αντικαταστήσει την τριμηνιαία αύξηση των επιτοκίων της.

Η Goldman συνεχίζει να αναμένει αυξήσεις επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας τον Μάρτιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, ωστόσο σε αυτό το πλαίσιο προσθέτει ακόμα μία αύξηση τον Δεκέμβριο, με το συνολικό αριθμό πλέον στις τέσσερις (κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία).

Υπενθυμίζεται ότι όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) τον Δεκέμβριο, οι αξιωματούχοι της Fed εκτιμούσαν ως επικρατέστερο σενάριο τις τρεις αυξήσεις επιτοκίων, μια εκτίμηση που συμμεριζόταν και η Goldman Sachs μέχρι πρότινος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.