ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιους προτείνει ο Μπάιντεν για το ΔΣ της Fed

18:14 - 14 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Ποιους προτείνει ο Μπάιντεν για το ΔΣ της Fed
Τρεις νέους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) όρισε ο πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της τράπεζας σε μια κρίσιμη οικονομικά στιγμή.

Ανακοινώνοντας μια λίστα υποψηφίων, που θα αποτελέσουν το πιο διαφορετικό Διοικητικό Συμβούλιο της Fed στην 108χρονη ιστορία της, ο Μπάιντεν κατονόμασε και την πρώτη μαύρη γυναίκα, που θα αναλάβει σημαίνοντα ρόλο στο ΔΣ της τράπεζας.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος όρισε τη Σάρα Μπλουμ Ράσκιν να υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος της Fed για την εποπτεία, μια θέση που δημιουργήθηκε για την «αστυνόμευση» των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Πρότεινε επίσης τη Λίζα Κουκ, οικονομολόγο στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, που έχει ερευνήσει τις φυλετικές ανισότητες στην αγορά εργασίας, και τον Φίλιπ Τζέφερσον, οικονομολόγο στο Κολλέγιο Davidson, σε θέσεις κυβερνήτη. Και οι δύο είναι μαύροι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν είχε προτείνει προηγουμένως τον Τζερόμ Πάουελ για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Fed και την Λάελ Μπρέιναρντ ως αντιπρόεδρο της κεντρικής τράπεζας.

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, η αμερικανική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να κάνει τη Fed να μοιάζει περισσότερο με το κοινό που υπηρετούσε και εξέχοντες νομοθέτες πίεσαν να επικεντρωθεί σε αυστηρότερες χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις.

Η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη από την πολιτική εξουσία στις δραστηριότητές της -λογοδοτώντας μόνο στο Κογκρέσο και όχι στον Λευκό Οίκο- ωστόσο ο Μπάιντεν είχε την ευκαιρία να ανακατασκευάσει την κεντρική τράπεζα μέσω διορισμών, προτείνοντας πέντε από τους επτά αξιωματούχους της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.