ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ευρώπη σε ενεργειακή κρίση: Απειλές πολέμου επιδεινώνουν την κατάσταση Κύριο

10:21 - 15 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Η Ευρώπη σε ενεργειακή κρίση: Απειλές πολέμου επιδεινώνουν την κατάσταση
Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη εντάθηκε, καθώς οι απειλές πολέμου ανέβασαν τις τιμές του φυσικού αερίου, οι διακοπές στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής παρατάθηκαν και η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από τη μεγαλύτερη εταιρεία της υπηρεσιών κοινής ωφελείας να απορροφήσει πλήγμα 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία των καταναλωτών.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αυξήθηκαν την Παρασκευή (14/1), με την προοπτική στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία να ενισχύεται, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Electricite de France SA κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της, καθώς η γαλλική κυβέρνηση τής ζήτησε να πουλήσει ενέργεια με μεγάλη έκπτωση, ενώ αρκετοί αντιδραστήρες αντιμετώπισαν μεγάλες διακοπές λειτουργίας.

«Ο κίνδυνος ενός πιθανού νέου πολέμου στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην αγορά φυσικού αερίου, συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα», ανέφεραν αναλυτές της Energi Danmark.

Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια ανεβαίνει λόγω της περιορισμένης παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία

Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε 25% το τρίτο τρίμηνο, ενώ οι τιμές αναφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη ανέβηκαν έως και 13%.

Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά ασταθείς. Τα αποθέματα φυσικού αερίου της περιοχής εξαντλούνται ταχύτερα από το αναμενόμενο, αυξάνοντας το focus στις εισαγωγές από τη Ρωσία και εγείροντας ανησυχία ότι οι προμήθειες δεν θα είναι επαρκείς σε περίπτωση μεγάλης πτώσης της θερμοκρασίας.

Η πίεση στην αγορά εκτείνεται και πέρα ​​από αυτόν τον χειμώνα. Οι γαλλικές και οι γερμανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από τον Απρίλιο και μετά εκτινάχθηκαν την Παρασκευή, καθώς υπάρχουν λιγότεροι διαθέσιμοι πυρηνικοί αντιδραστήρες για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Πονοκέφαλος» για νοικοκυριά και... κυβερνήσεις

Ο αντίκτυπος στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών σε ολόκληρη την ήπειρο έχει αναγκάσει τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να βρουν τρόπους να βοηθήσουν στην προστασία των καταναλωτών από υψηλότερο κόστος.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση ζητά από την EDF να πουλήσει περισσότερη ενέργεια με έκπτωση στις τιμές της αγοράς. Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ είπε ότι η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων θα έχει πλαφόν 4% φέτος, συμπεριλαμβανομένων 8 δισεκατομμυρίων ευρώ φορολογικών περικοπών στην κατανάλωση ρεύματος. Χωρίς τις κινήσεις, αυτές, οι τιμές θα αυξάνονταν κατά 35% από την 1η Φεβρουαρίου.

Και τα προβλήματα της EDF είναι ακόμα περισσότερα. Κατά τη διάρκεια της συντήρησης στους αντιδραστήρες Civaux και Penly που γίνεται μια φορά τη δεκαετία, η εταιρεία διαπίστωσε αστοχίες σε συγκολλήσεις στις σωληνώσεις. Ο έλεγχος και η επισκευή αυτών διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις στην αγορά και η EDF να μένει χωρίς έσοδα από αυτές τις μονάδες. Το πλήγμα στα κέρδη πιθανότατα θα διαμορφωθεί περίπου στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τη Jefferies International Ltd.

Οι μετοχές της EDF υποχώρησαν έως και 25% την Παρασκευή, στη μεγαλύτερη πτώση από τότε που άρχισαν να διαπραγματεύονται στο Παρίσι το 2005.

«Οι μεγαλύτερες πυρηνικές διακοπές θα βαθύνουν και θα επεκτείνουν την συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής στη σουηδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Jamtkraft AB Άρνε Μπέργκβικ. «Τα νέα έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο λόγω της τεταμένης κατάστασης για άλλα καύσιμα όπως το φυσικό αέριο ή ο άνθρακας που θα πρέπει να αντισταθμίσουν τη χαμένη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας».

Τα βλέμματα σε Ρωσία και Ουκρανία

Στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ρωσικές ροές, με τους φόβους να εντείνονται για πιθανή σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί χώρα-κλειδί στη διέλευση. Οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στους Ευρωπαίους συμμάχους να συμφωνήσουν για πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ανησυχώντας ότι η χώρα μπορεί σύντομα να εισβάλει στη γείτονά της, αν και η Ρωσία έχει επισήμως δηλώσει επανειλημμένα ότι αυτό δεν είναι το σχέδιό της. Οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Μόσχας αυτή την εβδομάδα δεν κατάφεραν να μειώσουν τις εντάσεις.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών για τον εφοδιασμό βρίσκεται ο νεόκτιστος αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος δεν πρόκειται να μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία πριν ολοκληρωθούν οι ρυθμιστικές εγκρίσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.