ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ρομπέρτα Μετσόλα νέα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

13:22 - 18 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Η Ρομπέρτα Μετσόλα νέα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Με 458 ψήφους η Μαλτέζα Ρομπέρτα Μετσόλα του ΕΛΚ εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον πρώτο γύρο της μυστικής ψηφοφορίας.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα, γίνεται η τρίτη γυναίκα πρόεδρος του ΕΚ, μετά την Σιμόν Βέιλ (1979 - 1982) και την Νικόλ Φονταίν (1999 - 2002). Διαδέχεται τον Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή.

Η εκλογή της από τον πρώτο μόλις γύρο έγινε εφικτή καθώς υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, του Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους.  

Εκτός της Μετσόλα, υποψήφιοι ήταν επίσης η Alice Bah Kuhnke (Πράσινοι, Σουηδία), ο Kosma Złotowski (Συντηρητικοί, Πολωνία) και η Sira Rego (Αριστερά, Ισπανία).

Η νέα πρόεδρος, στην πρώτη της ομιλία, ανέδειξε τη διαφορετικότητα ως ισχυρό στοιχείο της Ευρώπης και έκανε μεταξύ άλλων αναφορά στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να θεωρείται ολοκληρωμένη όσο η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη.

Στο συγχαρητήριο της tweet προς τη νέα πρόεδρο, η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι είναι η τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει τον υψηλό αυτό θεσμικό ρόλο και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί μαζί της για την ανάκαμψη της Ε.Ε. και για ένα «πράσινο, ψηφιακό και φωτεινό ευρωπαϊκό μέλλον». Συγχαρητήριο μήνυμα μέσω Twitter απέστειλε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, χαρακτηρίζοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως την «παλλόμενη καρδιά» της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.  

H συντηρητική Μαλτέζα ευρωβουλευτής, που έγινε σήμερα 43 ετών, είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των LGBTQ+ και του κράτους Δικαίου αλλά πολέμιος των αμβλώσεων.  

Τελευταία τροποποίηση στις 14:46 - 18 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.