ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μήνυμα ΠΟΥ απ'το Νταβός: Απειλή ο κορονοϊός, ακόμα και ενδημικός

21:02 - 18 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Μήνυμα ΠΟΥ απ'το Νταβός: Απειλή ο κορονοϊός, ακόμα και ενδημικός
H νόσος Covid-19 δεν θα εξαλειφθεί ποτέ, αλλά οι κοινωνίες έχουν την ευκαιρία να βγουν από την κατάσταση έκακτης ανάγκης μέσα στο 2022, δήλωσε την Τρίτη (18/1) ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Μιλώντας σε εικονική εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ, δήλωσε: «Δεν θα τερματίσουμε τον ιό φέτος, δεν θα τελειώσουμε ποτέ τον ιό – αυτό που μπορούμε να τελειώσουμε είναι η έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία».

«Είναι οι θάνατοι και οι νοσηλείες, που προκαλούν την τραγωδία, όχι ο ιός. Ο ιός είναι όχημα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, εξέφρασε κάποια αισιοδοξία ότι είναι δυνατόν φέτος να είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας. «Ναι, έχουμε την ευκαιρία να τερματίσουμε την έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία φέτος», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με την αντιμετώπιση μακροχρόνιων ανισοτήτων σε διάφορους τομείς της κοινωνίας, όπως η δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια και η υγειονομική περίθαλψη.

«Δεν θα τελειώσει αν δεν [αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα], αυτή η τραγωδία θα συνεχιστεί», πρόσθεσε. Αλλά ο Ράιαν προειδοποίησε ότι ο Covid θα εξακολουθούσε να αποτελεί απειλή για την κοινωνία, ακόμη και όταν μετατραπεί από πανδημικός ιός σε ενδημικό.

«Η ενδημική ελονοσία, ο ενδημικός HIV σκοτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο – ενδημικό δεν σημαίνει «καλό», σημαίνει απλώς «εδώ για πάντα», είπε. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να φτάσουμε σε χαμηλά επίπεδα επίπτωσης ασθενειών με μέγιστο εμβολιασμό των πληθυσμών μας, όπου κανείς δεν χρειάζεται να πεθάνει. Αυτό είναι το τέλος της έκτακτης ανάγκης κατά την άποψή μου, αυτό είναι το τέλος της πανδημίας».

Να σημειωθεί πως καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ, η ανισότητα των εμβολίων απεικονίστηκε ως εμπόδιο στην πρόοδο κατά της Covid-19.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:13 - 18 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.