ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποστάσεις απ'τη Fed κρατά η Λαγκάρντ-Στο 3,2% ο πληθωρισμός ευρωζώνης

12:40 - 20 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Αποστάσεις απ'τη Fed κρατά η Λαγκάρντ-Στο 3,2% ο πληθωρισμός ευρωζώνης
Καθησυχαστική ως προς την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίστηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα ξεκινήσει να υποχωρεί σταδιακά μέσα στο 2022, ενώ σημείωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει απαραίτητα την πολιτική της Fed.

«Ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί και θα υποχωρήσει σταδιακά στη διάρκεια του 2022», είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter, σημειώνοντας ότι θα ομαλοποιηθούν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και οι τιμές της ενέργειας θα σταθεροποιηθούν.

Βέβαια, εκτίμησε πως ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 3,2% για το σύνολο του 2022, πολύ πιο πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό στο 2%.

Ερωτηθείσα για την πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για την εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεων, η κα. Λαγκάρντ εξήγησε ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να δράσει τόσο δραστικά, καθώς η οικονομική κατάσταση είναι διαφορετική.

«Ο κύκλος της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ είναι μπροστά από αυτόν στην Ευρώπη. Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να μην ενεργούμε τόσο γρήγορα και τόσο “σκληρά” όσο μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα έκανε η Fed», εξήγησε, επισημαίνοντας ότι και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι υψηλότερος.

Παρόλα αυτά, συμπλήρωσε: «Αλλά έχουμε αρχίσει να μελετάμε μέτρα και προφανώς είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με μέτρα νομισματικής πολιτικής αν το απαιτήσουν τα στοιχεία, τα δεδομένα και τα γεγονότα».

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.