ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πεδίο αντιπαράθεσης ο πληθωρισμός-Τι έδειξαν τα πρακτικά της ΕΚΤ

16:31 - 20 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Πεδίο αντιπαράθεσης ο πληθωρισμός-Τι έδειξαν τα πρακτικά της ΕΚΤ
Το ενδεχόμενο περαιτέρω «σύσφιξης» της νομισματικής της πολιτικής άφησε ανοιχτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διαφωνούν ως προς τη διαχείριση του υψηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη, όπως έδειξαν και τα πρακτικά της συνεδρίασης του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η ΕΚΤ μείωσε το ποσό των κινήτρων που αντλεί στην οικονομία της ευρωζώνης στη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου, αλλά παρέτεινε τις αγορές ομολόγων τουλάχιστον έως τα τέλη του 2022, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη και τα πρακτικά της ΕΚΤ αποκαλύπτουν «βαθιές» διαφωνίες, με κάποιους από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός κινδύνευε να ξεπεράσει τις προσδοκίες.

«Υπήρξε προειδοποίηση καθώς δεν μπορούσε να αποκλειστεί ένα σενάριο πληθωρισμού “υψηλότερου για μεγαλύτερο από το αναμενόμενο χρονικό διάστημα”», αναφέρεται στα πρακτικά της ΕΚΤ, ενώ προστίθεται: «Για το 2023 και το 2024, ο πληθωρισμός ήταν ήδη στις βασικές προβλέψεις κοντά στο 2% και, λαμβάνοντας υπόψη τον ανοδικό κίνδυνο, θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει το 2%».

Αυτά τα σχόλια έρχονται σε αντίθεση με την εκτίμηση της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είπε ότι υπάρχει «πιθανώς» ανοδικός κίνδυνος για τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το Reuters, οι προβλέψεις της ΕΚΤ «χάνουν σταθερά» τις πραγματικές εξελίξεις του πληθωρισμού την τελευταία δεκαετία και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε πρόσφατες συνεδριάσεις αμφισβήτησαν τα μοντέλα προβλέψεων της τράπεζας.

Οι διαφορές μεταξύ των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής φάνηκαν να αφορούν περισσότερο το πόσο ανθεκτική μπορεί να αποδειχθεί η τρέχουσα περίοδος πληθωρισμού.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:35 - 20 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.