ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάπας Βενέδικτος: Γνώριζε υποθέσεις κακοποίησης παιδιών σύμφωνα με γερμανική έρευνα

19:19 - 20 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' γνώριζε για ιερείς που κακοποιούσαν παιδιά, αλλά δεν ενήργησε όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μονάχου από το 1977 έως το 1981, διαπίστωσε την Πέμπτη έρευνα, απορρίπτοντας τις μακροχρόνιες διαψεύσεις του πρώην Ποντίφικα.

«Ήταν ενημερωμένος για τα γεγονότα», δήλωσε ο δικηγόρος Μάρτιν Πους, καθώς το δικηγορικό γραφείο Westpfahl Spilker Wastl ανακοίνωσε τα ευρήματα της έρευνας για την ιστορική σεξουαλική κακοποίηση στην Αρχιεπισκοπή του Μονάχου επί πολλές δεκαετίες. Η έκθεση ανατέθηκε από την ίδια την εκκλησία.

«Πιστεύουμε ότι μπορεί να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος σε τέσσερις περιπτώσεις», δήλωσε ο Πους. «Δύο από αυτές τις υποθέσεις αφορούν κακοποιήσεις που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του και κυρώθηκαν από το κράτος. Και στις δύο περιπτώσεις, οι δράστες παρέμειναν ενεργοί στην ποιμαντική φροντίδα».

Ο Βενέδικτος συνεχίζει να αρνείται τους ισχυρισμούς, ανέφερε η εταιρεία την Πέμπτη. Αλλά τα ευρήματα αποτελούν μια καταδικαστική απόφαση για τον πρώην Πάπα, γνωστό τότε ως καρδινάλιο Γιόζεφ Ράτσινγκερ, η οποία ακολουθεί χρόνια εικασιών για το πόσα γνώριζε.

Ο ίδιος έχει επανειλημμένα απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι εν γνώσει του συγκάλυψε την κακοποίηση, μεταξύ άλλων το 2013 όταν έγραψε: «Μπορώ μόνο, όπως γνωρίζετε, να το αναγνωρίσω με βαθιά απορία. Αλλά ποτέ δεν προσπάθησα να καλύψω αυτά τα πράγματα». Το CNN επικοινωνεί με τον επί σειρά ετών γραμματέα του Βενέδικτου για να απαντήσει στο δημοσίευμα της Πέμπτης.

Τη θέση του Βενέδικτου απέρριψαν οι δικηγόροι στην πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου στο Μόναχο. «Κατά τη διάρκεια της θητείας του συνέβαιναν περιπτώσεις κακοποίησης», δήλωσε ο Πους, αναφερόμενος στον Βενέδικτο. «Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ιερείς αυτοί συνέχισαν το έργο τους χωρίς κυρώσεις. Η εκκλησία δεν έκανε τίποτα».

«Ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε για ορισμένα γεγονότα, αν και πιστεύουμε ότι αυτό δεν ισχύει, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε», είπε ο Πους. Ο Βενέδικτος, 94 ετών σήμερα, έγινε ο πρώτος Πάπας εδώ και αιώνες που παραιτήθηκε, το 2013.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.