ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακλάουφ (ΕΚΤ): Δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια παρά τον πληθωρισμό

13:59 - 22 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Μακλάουφ (ΕΚΤ): Δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια παρά τον πληθωρισμό
Την εκτίμηση ότι, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να μείνει και το 2022 πάνω από τον στόχο του 2%, δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια έκανε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γκάμπριελ Μακλάουφ.

Βέβαια, επεσήμανε ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, σημειώνοντας ότι «η μεγάλη πρόκληση θα είναι να παρακολουθούμε τυχόν δευτερογενείς επιπτώσεις του πληθωρισμού, όπως οι μισθοί που αυξάνονται χωρίς αντίστοιχες αυξήσεις στην παραγωγικότητα».

«Εάν δούμε κινδύνους τέτοιου είδους επιπτώσεων δεύτερου γύρου, τότε σίγουρα θα αναλάβουμε δράση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να το διαχειριστούμε», συμπλήρωσε.

Παράλληλα είπε ότι η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αν και «πιθανώς στην ευρωζώνη θα παραμείνει πάνω από 2% καθ 'όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αλλά θα πέσει από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν».

Ακολουθώντας, πάντως, τη γραμμή της Κριστίν Λαγκάρντ είπε με τη σειρά του ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων καθώς η οικονομία της χώρα βρίσκεται σε πιο δεινή θέση και η ομαλοποίηση της κατάστασης δείχνει να απέχει περισσότερο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.