ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς η διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί να επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές

21:50 - 22 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Πώς η διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί να επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές
Συνέπειες και στις οικονομίες παγκοσμίως θα μπορούσε να έχει ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει μια σειρά αγορών, από αυτή των σιτηρών, μέχρι την ενεργειακή, αλλά και την πορεία των ομολόγων.

Το Reuters αναλύει τέσσερα πεδία που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την κλιμάκωση της κρίσης.

«Ασφαλείς» επενδύσεις

Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλά πολλών δεκαετιών και οι επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων έχουν πλήξει αυτόν τον μήνα τις αγορές ομολόγων. Παρόλα αυτά, μια ευθεία σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών διετών ομολόγων έχουν σημειώσει το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα από το 2016, ενώ στη Γερμανία, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ανέβηκαν πάνω από το 0% για πρώτη φορά από το 2019.

Όταν υπάρχει κάποια κρίση, οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα, τα οποία θεωρούνται οι πιο «ασφαλείς» επενδύσεις και αυτή η φορά δεν αναμένεται να διαφέρει, ακόμα κι αν μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου και κατ' επέκταση τον πληθωρισμό.

Άλλα ασφαλή... καταφύγια είναι ο χρυσός, ο οποίος είναι ήδη σε υψηλό δύο μηνών, καθώς και το γιεν.

Σπόροι και σιτηρά

Ενδεχόμενη διακοπή της ροής σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι πιθανό να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές και να επιβαρύνει επιπλέον τον πληθωρισμό των τροφίμων σε μια εποχή που το να διατηρηθεί η τιμή τους σε προσιτά επίπεδα εγείρει μεγάλη ανησυχία παγκοσμίως μετά την οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από την πανδημία.

Τέσσερις μεγάλοι εξαγωγείς - η Ουκρανία, η Ρωσία, το Καζακστάν και η Ρουμανία - μεταφέρουν σιτηρά από λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν διακοπές στη ροή σε ενδεχόμενη στρατιωτική δράση ή κυρώσεις.

Η Ουκρανία προβλέπεται να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο την περίοδο 2021/22 και ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών. Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο.

«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις μελλοντικές τιμές του σιταριού», δήλωσε ο Ντομινίκ Σνάιντερ, στρατηγικός αναλυτής της UBS.

Φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Οι αγορές ενέργειας είναι επίσης πιθανό να πληγούν εάν οι εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία εξελιχθούν σε σύγκρουση. Η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 35% του φυσικού αερίου της, κυρίως μέσω αγωγών που διασχίζουν τη Λευκορωσία και την Πολωνία προς τη Γερμανία, τον Nord Stream 1 που πηγαίνει απευθείας στη Γερμανία και άλλους μέσω της Ουκρανίας.

Το 2020, οι όγκοι φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μειώθηκαν αφού τα lockdown περιόρισαν τη ζήτηση και δεν ανέκαμψαν πλήρως πέρυσι όταν η κατανάλωση αυξήθηκε, συμβάλλοντας στην εκτίναξη των τιμών σε υψηλά ρεκόρ.

Ως μέρος πιθανών κυρώσεων σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γερμανία είπε ότι θα μπορούσε να σταματήσει τον νέο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία που αναμενόταν να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου στο μπλοκ, αλλά υπογραμμίζει επίσης την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα.

Ο αναλυτής εμπορευμάτων της SEB, Μπγιαρν Σίλντροπ, επεσήμανε ότι οι αγορές πιθανότατα θα δουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Δυτική Ευρώπη να μειώνονται σημαντικά τόσο μέσω της Ουκρανίας όσο και της Λευκορωσίας σε περίπτωση κυρώσεων και οι τιμές του φυσικού αερίου θα ξαναφτάσουν τα επίπεδα του τέταρτου τριμήνου.

Οι αγορές πετρελαίου θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν. Η J.P. Morgan ανέφερε ότι οι εντάσεις θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τις τιμές του πετρελαίου και σημείωσε ότι μια άνοδος στα 150 δολάρια το βαρέλι θα περιόριζε την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ σε μόλις 0,9% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ θα υπερδιπλασίαζε τον πληθωρισμό στο 7,2%.

Τοπικά ομόλογα σε δολάριο και ισοτιμίες

Τα ρωσικά και ουκρανικά assets θα πρωταγωνιστήσουν σε κάθε κατρακύλα των αγορών σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης.

Τα ομόλογα και των δύο χωρών σε δολάριο έχουν πέσει τους τελευταίους μήνες λόγω των κλιμακούμενων εντάσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και των συμμάχων της και της Μόσχας.

Οι αγορές σταθερού εισοδήματος της Ουκρανίας απασχολούν κυρίως επενδυτές των αναδυόμενων αγορών, ενώ η συνολική θέση της Ρωσίας στις κεφαλαιαγορές έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια εν μέσω κυρώσεων και γεωπολιτικών εντάσεων, μετριάζοντας κάπως κάθε απειλή η κρίση να επεκταθεί και εκεί.

Παρόλα αυτά, το ρωσικό ρούβλι της Ρωσίας και η ουκρανική γρίβνα έχουν επίσης... υποφέρει, καθιστώντας τα νομίσματα με τη μέχρι στιγμής χειρότερη απόδοση παγκοσμίως στις αναδυόμενες αγορές.

Η γεωπολιτική κατάσταση στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας προκαλεί «σημαντικές αβεβαιότητες» στις αγορές ξένου συναλλάγματος, εξήγησε ο Κρις Τέρνερ, επικεφαλής παγκόσμιων αγορών της ING.

«Τα γεγονότα στα τέλη του 2014 μας θυμίζουν τα κενά ρευστότητας και τη συσσώρευση αμερικανικών δολαρίων που οδήγησαν σε σημαντική πτώση του ρουβλιού εκείνη την εποχή», σημείωσε ο Τέρνερ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.