ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λέιν: Η ΕΚΤ θα αντιδράσει, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός

16:08 - 25 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Λέιν: Η ΕΚΤ θα αντιδράσει, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός
Την πιθανότητα περαιτέρω αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έθεσε επί τάπητος ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Philip Lane (Φίλιπ Λέιν), αν και όπως σημείωσε ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι ισχυρό προς το παρόν.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 5% στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, που αποτελεί ιστορικό υψηλό. Ωστόσο, η ΕΚΤ «βλέπει» να υποχωρεί κάτω από τον στόχο του 2% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ακόμη κι αν ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ αμφισβητούν αυτήν την πιθανότητα, χαρακτηρίζοντάς την υπερβολικά αισιόδοξη.

«Αν βλέπαμε τα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα ήταν πολύ πιο υψηλός σε σχέση με το 2%, τότε φυσικά θα απαντούσαμε», είπε ο Lane σύμφωνα με το Reuters, ενώ συμπλήρωσε:

«Έτσι, θα προσαρμόσουμε την πολιτική μας, είτε πρόκειται για αγορές περιουσιακών στοιχείων είτε για στοχευμένο πρόγραμμα δανεισμού, ώστε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο (σ.σ. μείωση του πληθωρισμού)».

Ο Lane είπε επίσης ότι η σειρά κινήσεων της ΕΚΤ θα ακολουθούσε τις οδηγίες της ηγεσίας της τράπεζας, επομένως το πρώτο βήμα θα ήταν να τερματιστούν οι αγορές περιουσιακών στοιχείων και μόνο μετά από αυτό, η τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:28 - 25 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.