ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένα «βήμα» πριν την αύξηση των επιτοκίων η Federal Reserve

21:23 - 26 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Ένα «βήμα» πριν την αύξηση των επιτοκίων η Federal Reserve
Σε κατάσταση ετοιμότητας προκειμένου να αυξήσει τα επιτόκια, δήλωσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) σε ενημέρωσή της μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης για την πορεία της νομισματικής της πολιτικής.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το CNN, η κεντρική τράπεζα διατήρησε προς το παρόν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν.

«Με τον πληθωρισμό να είναι πολύ πάνω από το 2%, η αρμόδια επιτροπή της Fed αναμένει ότι σύντομα θα είναι σκόπιμο να αυξηθεί το εύρος-στόχος για τα επιτόκια», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Fed.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία οδήγησε την αμερικανική οικονομία σε κατάσταση ασφυξίας.

Τον περασμένο μήνα, η Fed προειδοποίησε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια πολλές φορές κατά τη διάρκεια του 2022. Οι επενδυτές αναμένουν ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Μάρτιο.

Τον Νοέμβριο, η Fed ανακοίνωσε επίσης το τέλος των μέτρων τόνωσης λόγω πανδημίας. Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν τις μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων και θα τις τερματίσουν στις αρχές Μαρτίου, δήλωσε επίσης η Fed.

Μετά το τέλος του προγράμματος τόνωσης και την άνοδο των επιτοκίων, η μείωση του τεράστιου ισολογισμού της Fed είναι η επόμενη στη λίστα υποχρεώσεων της κεντρικής τράπεζας, η οποία διαβεβαίωσε ότι θα αρχίσει να εστιάζει στη μείωση του ισολογισμού μόνο μετά την έναρξη των αυξήσεων επιτοκίων.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:39 - 26 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.