ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Στρέφεται κατά της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

11:10 - 27 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
ΕΕ: Στρέφεται κατά της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να στραφεί κατά της Κίνας απευθυνόμενη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και καταγγέλοντας «μεροληπτικές εμπορικές πρακτικές». Συγκεκριμένα, οι καταγγελίες της ΕΕ αφορούν αθέμιτες πρακτικές της Κίνας κατά της Λιθουανίας και ορισμένων εξαγωγέων από άλλα κράτη μέλη.

Η κίνηση έρχεται αφότου το Πεκίνο μπλόκαρε το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου με τη Λιθουανία, αφού το κράτος της Βαλτικής εμβάθυνε τους δεσμούς του με την Ταϊβάν. 

«Αυτά τα μέτρα αποτελούν απειλή για την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς επειδή επηρεάζουν το ενδοκοινοτικό εμπόριο και τις αλυσίδες εφοδιασμού της ΕΕ και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη βιομηχανία της ΕΕ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. 

Ο Ντομπρόβσκις είπε ότι η ΕΕ εργάστηκε σκληρά για να συγκεντρώσει στοιχεία για να τεκμηριώσει τα περιοριστικά μέτρα της Κίνας κατά των ευρωπαϊκών προϊόντων, επειδή οι ενέργειες πραγματοποιήθηκαν ανεπίσημα και πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες δεν ήταν πρόθυμες να συνεργαστούν επειδή φοβούνται αντίποινα από το Πεκίνο.

Το Πεκίνο έχει επιβάλει απαγόρευση εισαγωγών, απαγόρευση εξαγωγών και περιορισμό των υπηρεσιών κατά της Λιθουανίας, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε ο πρεσβευτής της ΕΕ στον ΠΟΕ João Aguiar Machado στον Κινέζο ομόλογό του, Li Chenggang. Η επιστολή προσθέτει: «Αυτά τα μέτρα αφορούν κατά κύριο λόγο αγαθά ή υπηρεσίες από ή με προορισμό τη Λιθουανία ή συνδέονται με διάφορους τρόπους με τη Λιθουανία, αλλά έχουν επίσης αντίκτυπο στις αλυσίδες εφοδιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ».

Η κινεζική κυβέρνηση έχει αρνηθεί από την πλευρά της ότι εμπλέκεται σε αυτό που αναφέρει ότι είναι καθαρές επιχειρηματικές προτιμήσεις έναντι των λιθουανικών προμηθειών. Η ΕΕ διαφωνεί, λέγοντας ότι τα μέτρα «οφείλονται στην Κίνα» πιθανώς «σε συνεννόηση με την κυβέρνηση».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.