ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Βγάλτε τα πέρα μόνοι σας με τις αυξήσεις ενοικίων!

18:17 - 27 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Βγάλτε τα πέρα μόνοι σας με τις αυξήσεις ενοικίων!
Η Κομισιόν νίπτει τας χείρας της και εναποθέτει στις εθνικές αρχές την ευθύνη της ρύθμισης των τιμών των ενοικίων στην ΕΕ, που αυξήθηκαν κατά 30% από το 2015 και 6% επιπλέον, το τελευταίο τρίμηνο, λόγω της πανδημίας.!

Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει ξεκάθαρα, από την απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Gentiloni (φωτο), σε ερώτηση της Γαλλίδας ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Aurélia Beigneux που, από τις 22 Οκτωβρίου 2021, υπογράμμιζε ότι:

-Οι τιμές των κατοικιών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και η εύρεση στέγης γίνεται πιο δύσκολη από ποτέ. Από το 2015 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 30%.

Επιπλέον, το τελευταίο τρίμηνο, η υγειονομική κρίση οδήγησε σε αύξηση του κόστους κατά 6%.

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής τόνιζε, ακόμη,

-Αυτό θα μπορούσε τελικά να αυξήσει τις τιμές των ενοικίων.

Οι ενοικιαστές και οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν ελλείψεις πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένου του ξύλου, που έχει οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις στην κατασκευή κατοικιών.Χώρες όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποθηκεύσει πρώτες ύλες για να υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις μόνες τους.

Εκτός από τις σοβαρές ελλείψεις ξύλου, τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα είναι επίσης ελλιπή.

Στο ερώτημα της δε, σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει η Κομισιόν για την ρύθμιση των τιμών των ενοικίων, ο Επίτροπος, αναφέρει ξεκάθαρα ότι η ρύθμιση της αγοράς κατοικίας, συμπεριλαμβανομένων των τιμών ενοικίασης, είναι ευθύνη των εθνικών αρχών αλλά η Κομισιόν παρακολουθεί (sic) τις εξελίξεις στην αγορά κατοικίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας μακροοικονομικής ανισορροπίας, με σκοπό τον εντοπισμό του κινδύνου που σχετίζεται με πιθανές υπερτιμήσεις των τιμών των κατοικιών !Εκτός από τις σοβαρές ελλείψεις ξύλου, τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα είναι επίσης ελλιπή.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου

----Η Επιτροπή γνωρίζει ότι τα τελευταία χρόνια οι τιμές των κατοικιών, ιδίως στις μητροπολιτικές περιοχές, αυξήθηκαν σημαντικά ταχύτερα από το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Σε ορισμένα κράτη μέλη, αυτή η τάση έχει επιδεινωθεί από τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά κατοικιών λόγω των αυξήσεων των τιμών και των προκλήσεων προσφοράς δομικών υλικών, ενώ η ζήτηση κατοικιών διατηρήθηκε από την αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών ή τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

Η ρύθμιση της αγοράς κατοικίας, συμπεριλαμβανομένων των τιμών ενοικίασης, είναι ευθύνη των εθνικών αρχών. Η Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά κατοικίας στο πλαίσιο της διαδικασίας μακροοικονομικής ανισορροπίας, με σκοπό τον εντοπισμό του κινδύνου που σχετίζεται με πιθανές υπερτιμήσεις των τιμών των κατοικιών

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, μπορούν να δοθούν συστάσεις ανά χώρα για μέτρα για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών στην αγορά στέγης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την ανεπαρκή προσφορά στέγης ή τη συσσώρευση υπερβολικού χρέους των νοικοκυριών, και για την αντιμετώπιση των στεγαστικών δυσκολιών των νοικοκυριών.

Το ποσοστό υπερφόρτωσης του κόστους στέγασης, ένας δείκτης που εισήχθη στον κοινωνικό πίνακα αποτελεσμάτων, συνέχισε να μειώνεται σε ολόκληρη την ΕΕ πριν από την κρίση, αλλά με μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών και υψηλότερα επίπεδα για άτομα κάτω από το όριο της φτώχειας. Η ενημέρωση της βιομηχανικής στρατηγικής καθορίζει μια ολιστική προσέγγιση για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας, επίσης όσον αφορά τις πρώτες ύλες και τα ηλεκτρονικά είδη.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), οι εξαγωγικοί περιορισμοί μπορούν να ληφθούν υπόψη μόνο σε περίπτωση κρίσιμης έλλειψης βασικού προϊόντος και δεν μπορούν να εισαχθούν για λόγους προστατευτισμού ή με μοναδικό στόχο την αύξηση των αποθεμάτων ή της προσφοράς στην αγορά της ΕΕ.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.