ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΑΤΟ: «Περιμένει» εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μεταξύ 10-20 Φεβρουαρίου

20:33 - 31 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
ΝΑΤΟ: «Περιμένει» εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μεταξύ 10-20 Φεβρουαρίου
Είναι «πραγματικός» ο κίνδυνος μίας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας (31/1) ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε διαδικτυακή εκδήλωση της εφημερίδας Washington Post.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ υπάρχει "σοβαρή πιθανότητα" η ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια να λάβει χώρα μεταξύ 10-20 Φεβρουαρίου. Τότε είναι προγραμματισμένες ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας. Ο Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε πως η χρήση στρατιωτικών ασκήσεων ως πρόσχημα, εφαρμόστηκε και το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το ΝΑΤΟ ανησυχεί για το ενδεχόμενο μίας εισβολής, ο γ.γ. της Συμμαχίας σημείωσε ότι η Ρωσία έχει προχωρήσει «στη μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και ότι αυτή η συγκέντρωση δυνάμεων «δεν έχει επιβραδυνθεί, αλλά συνεχίζεται». Πρόκειται, όπως είπε, για «ετοιμοπόλεμα, κατάλληλα εφοδιασμένα στρατεύματα», που βρίσκονται στη Λευκορωσία, στη Ρωσία κοντά στα ουκρανικά σύνορα, στην Κριμαία και στο Ντονμπάς.

Επιπλέον, τόνισε, η ρωσική πλευρά «έχει καταθέσει αξιώσεις προς το ΝΑΤΟ που γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε», όπως την εγγύηση μη περαιτέρω διεύρυνσης της Συμμαχίας – αξιώσεις τις οποίες έχει συνοδεύσει με απειλές για «στρατιωτικές συνέπειες» αν δεν γίνουν δεκτές. Επανέλαβε επίσης ότι το ΝΑΤΟ απορρίπτει τη ρωσική απαίτηση να αποσύρει στρατεύματα και υποδομές από όλα τα μέλη του που εντάχθηκαν μετά το 1997, μία κίνηση που θα τα μετέτρεπε, όπως είπε, «σε συμμάχους δεύτερης κατηγορίας».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μίλησε για μία ακόμα φορά για «σφοδρές συνέπειες» και το «υψηλό τίμημα» που θα πληρώσει η Μόσχα αν παραβιάσει τα ουκρανικά σύνορα. Δεν έγινε, πάντως, πιο συγκεκριμένος.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ εκτίμησε ότι ο Β. Πούτιν δεν έχει λάβει ακόμα την τελική απόφαση σχετικά με το αν θα εισβάλλει στην Ουκρανία ή όχι και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτό στο διάλογο με τη Ρωσία. «Από τη Ρωσία εξαρτάται» αν η κρίση θα επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού ή με πόλεμο, σημείωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.