ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Ρεκόρ 10ετίας για το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο

16:15 - 02 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
Τουρκία: Ρεκόρ 10ετίας για το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο
Το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα της τελευταίας δεκαετίας σημειώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην Τουρκία.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία των εμπορευματικών συναλλαγών της Τουρκίας για τον Ιανουάριο του 2022 αποκάλυψαν το μεγαλύτερο έλλειμμα της τελευταίας δεκαετίας, καθώς ο ενεργειακός λογαριασμός της χώρας αυξήθηκε λόγω των υψηλότερων διεθνών τιμών και της ασθενέστερης τουρκικής λίρας.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 241% σε ετήσια βάση, στα 10,4 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για το μεγαλύτερο μηνιαίο έλλειμμα από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Υπενθυμίζεται ότι το μηνιαίο εμπορικό έλλειμμα τον Δεκέμβριο στην Τουρκία αναπτύχθηκε 49,3% στα 6,8 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο από τον Μάιο του 2018.

Η κύρια αιτία του ελλείμματος ήταν οι εισαγωγές ορυκτών καυσίμων – δείκτης του ενεργειακού λογαριασμού της Τουρκίας – οι οποίες αυξήθηκαν κατά 241%, στα 8,96 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας, κατατάσσεται ως ο κορυφαίος εξαγωγέας στη χώρα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, το κόστος των εισαγωγών της Τουρκίας εκτινάσσεται τους τελευταίους μήνες, καθώς η υποτίμηση της λίρας ανεβάζει τις αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:15 - 02 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.