ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Διατηρεί σταθερά τα επιτόκια, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις Κύριο

15:58 - 03 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Διατηρεί σταθερά τα επιτόκια, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια παρά την αύξηση- ρεκόρ του πληθωρισμού.

Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ παραμένει στο 0%, το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης βρίσκεται στο 0,25% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων διατηρήθηκε στο -0,5%.

Όπως διευκρινίζεται, για να στηρίξει τον συμμετρικό στόχο του για πληθωρισμό 2% και σύμφωνα με τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής του, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός φθάνει το 2% πολύ πριν από το τέλος του υπό εξέταση χρονικού ορίζοντα προβολής και με διάρκεια κατά το υπόλοιπο του χρονικού ορίζοντα προβολής, και κρίνει ότι η πορεία του υποκείμενου πληθωρισμού έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο ούτως ώστε να είναι συμβατή με σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτό ενδέχεται να συνεπάγεται επίσης μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός διαμορφώνεται μετρίως πάνω από τον στόχο.

Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ προβλέπουν πληθωρισμό 3,2% φέτος - πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας - πριν μειωθεί στο 1,8% το 2023 και το 2024.

Η απόφαση για τήρηση στάσεως αναμονής έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης πίεσης στην ΕΚΤ. Η περιφέρεια των 19 μελών έχει δει τον πληθωρισμό να αυξάνεται μήνα με τον μήνα, αγγίζοντας το 5,1% τον Ιανουάριο, αριθμός-ρεκόρ.

Αν και η ΕΚΤ λέει ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός θα εξασθενίσει καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, πολλοί οικονομολόγοι αναρωτιούνται εάν οι τιμές καταναλωτή θα παραμείνουν υψηλές για πολύ περισσότερο. Μια πιο παρατεταμένη περίοδος υψηλότερου πληθωρισμού θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολουθεί.

Η αναφορά στην Ελλάδα

Ουσιαστικά η ΕΚΤ επιμένει στις αποφάσεις που πήρε στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να πραγματοποιήσει καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP (pandemic emergency purchase programme) με χαμηλότερο ρυθμό απ’ ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο.

Εν συνεχεία, θα διακόψει τις αγορές μέσω PEPP στα τέλη Μαρτίου του 2022.

Για άλλη μια φορά κάνει αναφορά στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «η ευελιξία αυτή θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:13 - 03 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.