ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: Κίνδυνος να παραμείνει υψηλός ο πληθωρισμός για μεγαλύτερο διάστημα Κύριο

17:25 - 03 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
Λαγκάρντ: Κίνδυνος να παραμείνει υψηλός ο πληθωρισμός για μεγαλύτερο διάστημα
Ο πληθωρισμός και η οικονομία της ευρωζώνης, ως τα βασικά στοιχεία διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως σημείωσε, «οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι αβέβαιες. Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά να υποχωρήσει στη διάρκεια του τρέχοντος έτους». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει προσεκτική και θα αξιολογήσει προσεκτικά τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού. «Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα μας τα μέσα για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα».

Ακολουθούν αποσμάσματα από την ομιλία της Λαγκάρντ:

Η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει και η αγορά εργασίας βελτιώνεται, βοηθούμενη από την άφθονη πολιτική στήριξη. Ωστόσο, η ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική το α’ τρίμηνο του 2022, καθώς το τρέχον κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα. Οι ελλείψεις σε εξοπλισμό και εργατικό δυναμικό συνεχίζουν να συγκρατούν την παραγωγή σε ορισμένους κλάδους. Το υψηλό κόστος ενέργειας βλάπτει τα εισοδήματα και είναι πιθανό να μειώσει τις δαπάνες. Ωστόσο, η οικονομία επηρεάζεται όλο και λιγότερο από κάθε κύμα της πανδημίας και οι παράγοντες, που περιορίζουν την παραγωγή και την κατανάλωση, σταδιακά θα υποχωρήσουν, επιτρέποντας στην οικονομία να ανακάμψει ξανά έντονα στη διάρκεια του έτους.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες και αιφνιδίασε τον Ιανουάριο. Αυτό οφείλεται κυρίως στο υψηλότερο ενεργειακό κόστος, που ανεβάζει τις τιμές σε πολλούς τομείς, καθώς και στις υψηλότερες τιμές στα τρόφιμα. Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά θα υποχωρήσει στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

{https://twitter.com/ecb/status/1489228438934372353}

Θα συνεχίσουμε να μειώνουμε σταδιακά τον ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων μας τα επόμενα τρίμηνα και θα τερματίσουμε τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης αγοράς πανδημίας (PEPP) στα τέλη Μαρτίου. Με το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί τώρα, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να διατηρήσουμε το στοιχείο της ευελιξίας κατά την άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα, όπως ενδείκνυται, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

Οικονομία

Η οικονομική ανάπτυξη υποχώρησε στο 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Ωστόσο, η παραγωγή έφτασε σε προ πανδημίας επίπεδα στο τέλος του 2021. Η οικονομική δραστηριότητα και η ζήτηση πιθανότατα θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα στις αρχές του τρέχοντος έτους για τους εξής λόγους:

Πρώτον, τα περιοριστικά μέτρα επηρεάζουν την καταναλωτική δραστηριότητα, κυρίως σε τομείς όπως τα ταξίδια, ο τουρισμός, η φιλοξενία και η ψυχαγωγία. Βέβαια, αν και τα ποσοστά νέων μολύνσεων εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά, ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομική ζωή αποδεικνύεται πλέον λιγότερο επιζήμιος.

Δεύτερον, το υψηλό ενεργειακό κόστος μειώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και τα κέρδη των επιχειρήσεων, γεγονός που περιορίζει την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Τρίτον, οι ελλείψεις εξοπλισμού, υλικών και εργατικού δυναμικού σε ορισμένους τομείς εξακολουθούν να εμποδίζουν την παραγωγή μεταποιημένων αγαθών και καθυστερούν την ανάκαμψη σε τμήματα του τομέα των υπηρεσιών.

Όπως επισημαίνει η Λαγκάρντ, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα τρωτά σημεία ενδέχεται να αρχίσουν να μειώνουν σταδιακά την αρνητική τους επίδραση, αλλά θα παραμείνουν στο προσκήνιο για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Μακροπρόθεσμα, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα ενισχυθεί περισσότερο κατά τη διάρκεια του 2022, λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης. Καθώς η αγορά εργασίας βελτιώνεται, με περισσότερα άτομα να έχουν σταθερές θέσεις εργασίας και λιγότερα να είναι σε προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, τα νοικοκυριά θα πρέπει να έχουν σταθερό και υψηλότερο εισόδημα και να ξοδεύουν περισσότερα. Η παγκόσμια ανάκαμψη και η συνεχιζόμενη στήριξη της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής συμβάλλουν επίσης σε αυτή τη θετική προοπτική. Τα στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα, παραμένουν σημαντικά για να συμπληρώσουν αποτελεσματικά τη νομισματική μας πολιτική.

Πληθωρισμός

«Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 5,1% τον Ιανουάριο από 5% τον Δεκέμβριο του 2021. Είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός βραχυπρόθεσμα», τονίζει η Λαγκάρντ και προσθέτει:

«Οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να είναι ο κύριος λόγος αύξησης του πληθωρισμού. Ο άμεσος αντίκτυπός τους αντιπροσώπευε πάνω από το ήμισυ του μετρούμενου πληθωρισμού τον Ιανουάριο, ενώ το ενεργειακό κόστος ωθεί επίσης προς τα πάνω τις τιμές σε πολλούς τομείς.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν επίσης αυξηθεί, λόγω εποχιακών παραγόντων, του αυξημένου κόστους μεταφοράς και της υψηλότερης τιμής των λιπασμάτων. Επιπλέον, οι αυξήσεις των τιμών έχουν γίνει πιο διαδεδομένες, με τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών να έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Τα περισσότερα μέτρα του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, αν και ο ρόλος των προσωρινών παραγόντων πανδημίας σημαίνει ότι η διατήρηση αυτών των αυξήσεων παραμένει αβέβαιη.

Οι δείκτες που βασίζονται στην αγορά υποδηλώνουν συγκράτηση της δυναμικής των τιμών της ενέργειας κατά τη διάρκεια του 2022 και οι πιέσεις τιμών που προκύπτουν από τα σημεία συμφόρησης της παγκόσμιας προσφοράς θα πρέπει επίσης να υποχωρήσουν».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:47 - 03 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.