ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η SpaceX έχασε 40 δορυφόρους Starlink λόγω γεωμαγνητικής καταιγίδας

23:58 - 09 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
Η SpaceX έχασε 40 δορυφόρους Starlink λόγω γεωμαγνητικής καταιγίδας
Η SpaceX έχασε 40 από τους 49 δορυφόρους Starlink, που εκτόξευσε την περασμένη εβδομάδα, ως αποτέλεσμα μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η εταιρεία του Έλον Μασκ προχώρησε σε εκτόξευση δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά στις 3 Φεβρουαρίου, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι τη Φλόριντα. Το 80% των δορυφόρων όμως αναμένεται να καεί, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα φτάσουν στην τροχιά που είχαν προγραμματίσει.

«Δυστυχώς, οι δορυφόροι που εκτοξεύτηκαν την Πέμπτη επηρεάστηκαν σημαντικά από μια γεωμαγνητική καταιγίδα την Παρασκευή», ανέφερε η SpaceX σε ανακοίνωση της. «Αυτές οι καταιγίδες προκαλούν την θέρμανση της ατμόσφαιρας και την αύξηση της ατμοσφαιρικής πυκνότητας στα χαμηλά υψόμετρα πτήσης μας».

Λόγω της ταχύτητας και της σφοδρότητας της καταιγίδας υπήρξε «ατμοσφαιρική οπισθέλκουσα», που ήταν έως και 50% υψηλότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις, αναφέρει η SpaceX.

{https://twitter.com/SpaceX/status/1489297769864990721}

Οι δορυφόροι έλαβαν εντολή να καλυφθούν πετώντας ως «φύλλο χαρτιού». Ωστόσο απέτυχαν να πραγματοποιήσουν τους ελιγμούς που απαιτούνταν για να φτάσουν στην απαιτούμενη τροχιά.

«Έως και 40 από τους δορυφόρους θα εισέλθουν ξανά ή θα έχουν ήδη εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης», ανέφερε η εταιρεία. «Οι δορυφόροι που εκτοξεύονται ενέχουν μηδενικό κίνδυνο σύγκρουσης με άλλους δορυφόρους». Οι δορυφόροι Starlink έχουν σχεδιαστεί για να αποσυντίθενται κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης, είπε η εταιρεία, «που σημαίνει ότι δεν δημιουργούνται τροχιακά συντρίμμια και κανένα δορυφορικό τμήμα δεν προσκρούει στο έδαφος».

Η SpaceX έχει ήδη εκτοξεύσει 2.000 δορυφόρους Starlink και έχει άδεια από τις αρχές των ΗΠΑ να στείλει 12.000 συνολικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.