ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διπλωματικό θρίλερ για την Ουκρανία-Τι είπε ο Μπάιντεν στον Πούτιν

21:11 - 12 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
Διπλωματικό θρίλερ για την Ουκρανία-Τι είπε ο Μπάιντεν στον Πούτιν
Τηλεφωνική επικοινωνία μίας ώρας είχαν το Σάββατο (12/2) το βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με το Reuters, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατέστησε σαφές πως ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία θα λάβει γρήγορη, αποφασιστική απάντηση από την Αμερική και τους συμμάχους της.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε ακόμα τον Πούτιν πως η Ρωσία με μία τέτοια κίνηση θα φθείρει την εικόνα της παγκοσμίως.

Στην τελευταία προσπάθεια να αποφευχθούν εχθροπραξίες, οι δύο άνδρες μίλησαν τηλεφωνικά μια μέρα αφότου η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της προειδοποίησαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις που συγκεντρώθηκαν κοντά στην Ουκρανία θα μπορούσαν να εισβάλουν ανά πάσα στιγμή. Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε ότι η κλήση ήταν επαγγελματική και ουσιαστική, αλλά σημείωσε ότι δεν υπήρξε κάποια αλλαγή δεδομένων.

Ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προετοιμασμένες για διπλωματία και «άλλα σενάρια», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, ενώ πρόσθεσε ότι παραμένει ασαφές εάν ο Πούτιν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει διπλωματικό δρόμο.

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της πρεσβείας του να εγκαταλείψει την Ουκρανία. Ανάλογη έκκληση έγινε και σε ιδιώτες Αμερικανούς πολίτες, τους οποίους κάλεσε να φύγουν από τη χώρα εντός 48 ωρών. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αποσύρει περίπου 150 στρατιωτικούς εκπαιδευτές.

Σε ανοιχτή γραμμή

Σε ξεχωριστή κλήση το Σάββατο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Πούτιν ότι οι ειλικρινείς διαπραγματεύσεις δεν συμβιβάζονται με την κλιμάκωση της έντασης για την Ουκρανία, ανέφερε η Γαλλία.

Ο Μπάιντεν και ο Μακρόν πρόκειται να ανταλλάξουν πληροφορίες για τις συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο. Ο αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις από όσα είπε ο Πούτιν στον Μακρόν ότι η Ρωσία προετοιμάζει μια επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Η Ουάσιγκτον επιμένει, όμως, ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που πιθανότατα θα ξεκινήσει με αεροπορική επίθεση, μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει την εκδοχή της Ουάσιγκτον για τα γεγονότα, κάτι που έγινε και στην τελευταία συνομιλία που είχε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Το διπλωματικό πόκερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η Ουκρανία φυσικά αγωνιά, με τον Πρόεδρό της, πάντως, να ζητά ψυχραιμία και να καλεί ακόμα και όσους στέκονται στο πλευρό της χώρας του να μη δραματοποιούν την κατάσταση, γιατί όπως λέει τελικά με αυτή τη στάση εξυπηρετούν τον... εχθρό.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:30 - 12 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.