ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λέιν (ΕΚΤ): Χαμηλός πληθωρισμός ούτε μετά το τέλος της πανδημίας

19:57 - 17 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
Λέιν (ΕΚΤ): Χαμηλός πληθωρισμός ούτε μετά το τέλος της πανδημίας
Ο εξαιρετικά χαμηλός πληθωρισμός, που παρατηρήθηκε στην ευρωζώνη μέχρι πρόσφατα, είναι απίθανο να επιστρέψει ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), Φίλιπ Λέιν, επικαλούμενος τις δραστικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία.

Μέχρι πρόσφατα, ο Λέιν απέρριπτε την ιδέα μιας νέας εποχής για τον πληθωρισμό, ωστόσο αναθεώρησε την άποψή του, θέτοντας τις βάσεις για μια ριζική αλλαγή πολιτικής από την ΕΚΤ μετά από σχεδόν μια δεκαετία εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και μαζικών αγορών ομολόγων.

«Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που υποδεικνύουν ότι ο υπερβολικά χαμηλός πληθωρισμός που επικράτησε από το 2014 έως το 2019 (μια περίοδος κατά την οποία ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο μόλις 0,9%) ενδέχεται να μην επανεμφανιστεί ακόμη και μετά το τέλος του κύκλου της πανδημίας», δήλωσε συγκεκριμένα ο Λέιν, σύμφωνα με το Reuters.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ αναγνώρισε την άνευ προηγουμένου οικονομική στήριξη που παρείχαν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και η ίδια η ΕΚΤ ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως λιγότερες εξαγωγές από την Κίνα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ρυθμός οποιασδήποτε αλλαγής στη νομισματική πολιτική θα εξαρτηθεί από το εάν η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω ή πάνω από το 2%.

«Το μέγεθος και η συχνότητα των μεταβολών των επιτοκίων εξαρτώνται από το είδος του καθεστώτος στο οποίο νομίζετε ότι βρίσκεστε», σημείωσε ο Λέιν και συμπλήρωσε: «Δεν λέω ότι (οι 25 μονάδες βάσης, ήτοι 0,25%) είναι μια κακή αύξηση, αλλά υπάρχουν και άλλες πιθανές αυξήσεις».

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις να αυξήσει τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων, ενόψει του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού της ευρωζώνης. Ο πληθωρισμός έφτασε το 5,1% τον Ιανουάριο, πολύ περισσότερο από το διπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ για 2%.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:01 - 17 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.