ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατηγορίες για ρωσικά προβοκάτσια από μισθοφόρους στην ανατολική Ουκρανία

19:50 - 19 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
Κατηγορίες για ρωσικά προβοκάτσια από μισθοφόρους στην ανατολική Ουκρανία
Στο «κόκκινο» βρίσκεται η διπλωματική ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με εκρήξεις, πυρά και εντολές για επιστράτευση. Σε αυτό το εκρηκτικό «κοκτέιλ» ήρθε να προστεθούν και κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι μισθοφόροι έφτασαν στην αυτονομιστικά ελεγχόμενη ανατολική Ουκρανία, για να οργανώσουν προκλήσεις, σε συνεργασία με τις ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας.

«Ο σκοπός αυτών των προκλήσεων θα είναι, φυσικά, να κατηγορηθεί η Ουκρανία για περαιτέρω κλιμάκωση» ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να σκηνοθετήσει προβοκάτσιες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλειες αμάχων στην ανατολική Ουκρανία, προκειμένου να δώσει στη Μόσχα ένα πρόσχημα για να επιτεθεί. Το Κρεμλίνο πάντως αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές αρχές αναφέρουν ότι όλμοι από τα ουκρανικά σύνορα χτύπησαν κτίριο στην πόλη Ροστόφ. Ήδη χαρακτηρίζεται εμπόλεμη ζώνη η περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση του Κιέβου δέχτηκε πυρά και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε καταφύγιο ομάδα βουλευτών και εκπροσώπων ξένων μέσων ενημέρωσης.

Οι αξιωματούχοι και οι δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν σε καταφύγιο, σύμφωνα με απεσταλμένο του πρακτορείου Associated Press που συμμετέχει στην αποστολή. Έτερος δημοσιογράφος του βρετανικού Guardian μετέδωσε πως αναζήτησαν καταφύγιο σε ένα υπόγειο, και ουδείς τραυματίστηκε. Η επίθεση σημειώθηκε ενώ επισκέπτονταν το Νοβολουγκάνσκε, βόρεια της ελεγχόμενης από τους αυτονομιστές πόλης Χορλίβκα.

Ο Πούτιν «παίζει» με τα πυρηνικά

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέβλεπε ασκήσεις με πυρηνικά όπλα από το κέντρο επιχειρήσεων στο Κρεμλίνο μαζί με τον στενό σύμμαχό του, τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η Ρωσία έπληξε με βαλλιστικούς και πυραύλους Κρουζ, θαλάσσιους και χερσαίους στόχους, στο πλαίσιο στρατηγικών πυρηνικών ασκήσεων που επέβλεψαν οι δύο άνδρες. Οι ετήσιες ασκήσεις περιελάμβαναν εκτοξεύσεις των υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και Tsirkon και ορισμένων άλλων όπλων, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι οι ασκήσεις αυτές εντάσσονται σε μια τακτική διαδικασία εκπαίδευσης και διαψεύδει ότι συνιστούν ένδειξη κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης.

Δύο στρατιώτες νεκροί και τέσσερις τραυματίες από τους βομβαρδισμούς

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς σήμερα.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής 70 παραβιάσεις, στις 60 εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν «όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ». Η Ουκρανική Επιχείρηση Ενωμένες Δυνάμεις στο Ντονμπάς διαβεβαίωσε ότι «ελέγχει την κατάσταση και απαντά καταλλήλως στις πιθανές απειλές του εχθρού».

Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με τις αυτονομιστικές αρχές του Λουγκάνσκ, τις τελευταίες 24 ώρες οι Ουκρανοί στρατιώτες παραβίασαν 31 φορές την εκεχειρία και βομβάρδισαν 16 οικισμούς.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:28 - 19 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.