ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διπλωματικός πυρετός για να σβήσει η ρωσο-ουκρανική... φωτιά

22:29 - 20 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
Διπλωματικός πυρετός για να σβήσει η ρωσο-ουκρανική... φωτιά
Στα σύνορα της Ουκρανίας είναι στραμμένα τα βλέμματα παγκοσμίως, με πυρετώδεις και συνεχείς επικοινωνίες μεταξύ ηγετών για να αποτραπεί η σύρραξη.

Ρόλο... ειρηνοποιού έχει αναλάβει σε μεγάλο βαθμό ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που την Κυριακή (20/2) είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν επί 1 ώρα και 45 λεπτά, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν ότι θα κάνουν τα πάντα για να επιτευχθεί γρήγορα μια κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία μέσω της διπλωματικής οδού.

Ο Μακρόν μίλησε τηλεφωνικά επί μία ώρα και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ «εντός των προσεχών ωρών» θα επικοινωνήσει και με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ. 

Ο Μακρόν ενδέχεται επίσης να επικοινωνήσει με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αλλά και «με άλλους στενούς εταίρους», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία,

Αύριο Δευτέρα θα έχουν μια τηλεφωνική επικοινωνία και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Γαλλίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

Νωρίτερα και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του «ανά πάσα στιγμή με οποιοδήποτε τρόπο αν αυτό επιτρέψει στην αποφυγή ενός πολέμου».

Έκτακτη σύνοδος του ΟΑΣΕ για την Ουκρανία τη Δευτέρα

Παράλληλα, το Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Δευτέρα για να επιχειρήσει να βρει μια διέξοδο στην ουκρανική κρίση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Πολωνία, η χώρα που αυτήν την περίοδο ασκεί την προεδρία στον Οργανισμό.

Ο ΟΑΣΕ ανταποκρίθηκε έτσι στο αίτημα που είχε υποβάλει η Ουκρανία, λόγω της αυξημένης έντασης στην περιοχή του Ντονμπάς. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η συνεδρίαση αυτή είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 14.00 GMT (16.00 ώρα Ελλάδας).

Κίεβο: Δεν «βλέπουμε» ρωσική επίθεση άμεσα ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει

Πάντως, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξέι Ρεζνίκοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ICTV δήλωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας δεν βλέπουν να υπάρχουν ρωσικές «δυνάμεις κρούσης» στα σύνορα.

«Μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες μας δεν παρατηρούν κάποιες μονάδες κρούσης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι (οι Ρώσοι) δεν μπορούν να τις αναπτύξεις όταν θέλουν, επειδή ο κίνδυνος υπάρχει ακόμη», είπε ο Ρεζνίκοφ. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί να χρειαστούν μία με δύο εβδομάδες για να αναπτυχθούν τέτοιες μονάδες, «ανάλογα με τα ρωσικά σχέδια».

Για τον λόγο αυτό πρόσθεσε ότι «δεν είναι σωστό να λέγεται ότι μπορεί να γίνει μια επίθεση μέσα στις επόμενες ημέρες, αύριο ή μεθαύριο».

Αλλά υπογράμμισε: «Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός και δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απειλή. Θέλω να υπενθυμίσω στους εταίρους μας ότι η απειλή υπάρχει από το 2013».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.