ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Συμφωνεί με τον... Λαγό, για πανδημία αυτοκτονιών στην Ελλάδα!

12:24 - 21 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Συμφωνεί με τον... Λαγό, για πανδημία αυτοκτονιών στην Ελλάδα!
Σε πολύ πρόσφατη απάντηση του, προς τον καταδικασθέντα και έγκλειστο των φυλακών, χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγό, ο Επίτροπος Schmit, παραδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς,την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος με τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα.

Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι:

-Η Ελλάδα συμμετέχει σε σχέδιο, για την εφαρμογή παρέμβασης για την πρόληψη της κατάθλιψης, καθώς και σε κοινή δράση για την εφαρμογή προγράμματος πρόληψης των αυτοκτονιών και μεταρρύθμισης του συστήματος ψυχικής υγείας με σκοπό την ενίσχυση των υπηρεσιών σε επίπεδο κοινότητας.

Στην από 9 Δεκεμβρίου 2021 ερώτηση του, ο διατηρών άθικτη την ευρωκοινοβουλευτική του ιδιότητα Ιωάννης Λαγός, είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι:

-Στον απόηχο της υπερδεκαετούς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της περαιτέρω ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία, η ανέχεια και η ανεργία που μαστίζουν τον φτωχοποιημένο ελληνικό λαό προκάλεσαν μία ακόμη "πανδημία": αυτή των αυτοκτονιών.

-Αν και η Πολιτεία προτιμά να υποκαταγράφει τις αυτοκτονίες ή να τις αποδίδει σε άλλους παράγοντες, καθημερινά η επικαιρότητα βρίθει από περιστατικά αυτοκτονιών που συνδέονται άρρηκτα με το οικονομικό αδιέξοδο της ελληνικής κοινωνίας.

-Ήδη από το 2008 ο αριθμός των αυτοκτονιών στη χώρα παρουσιάζει σταθερά αυξητική τάση, ενώ από το 2ο μνημόνιο τον Ιούνιο του 2011 είχαμε μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 35,7%! Κατά τα έτη 2010 – 2017 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 4.000 αυτοκτονίες, ενώ το 40,2% των ατόμων με αυτοκτονικό ιδεασμό που έχουν ζητήσει βοήθεια από σχετικές Υπηρεσίες δηλώνουν άνεργοι.

-Πλέον, το πρόβλημα βρίσκεται εκ νέου σε έξαρση, αφού έχουμε 1,3 αυτοκτονίες ημερησίως, ενώ ενδεικτικό της σύνδεσης μεταξύ ύφεσης και αυτοκτονιών είναι το γεγονός ότι τα χαμηλότερα επίπεδα αυτοκτονιών στην Ελλάδα ανάγονται στις πιο ευνοϊκές οικονομικά περιόδους: Φεβρουάριος 1983 και Νοέμβριος 1999 (14 αυτοκτονίες).

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου, στην οποία περιλαμβάνονται αναλυτικά, οι κοινοτικές ενισχύσεις που έχει λάβει ή πρόκειται να λάβει η Ελλάδα, για την αγορά εργασίας.

Απάντηση του κ. Schmit, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (17.2.2022)

«Η Επιτροπή έχει στηρίξει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα με σκοπό την ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας και των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Η σταθερή μείωση των ποσοστών ανεργίας και φτώχειας τα τελευταία χρόνια καταδεικνύει την αξία των προσπαθειών αυτών.

Επιπλέον, τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ παρέχουν σημαντικούς πόρους για πολιτικές απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και η πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων χρηματοδότησαν, με το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους να στηρίζει, με πάνω από 3,3 δισ. EUR προγράμματα ενεργοποίησης για τους ανέργους στην Ελλάδα, κοινωνικές υπηρεσίες για τους πλέον ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων των κοινοτικών κέντρων και των τοπικών μονάδων πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και επισιτιστική και υλική βοήθεια.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, η Ελλάδα έλαβε δάνειο με ευνοϊκούς όρους ύψους 5,3 δισ. EUR από το μέσο προσωρινής στήριξης της ΕΕ για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (SURE) με στόχο την αποτελεσματική προστασία των θέσεων εργασίας των εργαζομένων και τη διασφάλιση των εισοδημάτων τους.

Κατά την περίοδο 2021-2027, περισσότερα από 3,5 δισ. EUR από το ΕΚΤ+ θα διατεθούν για τη στήριξη της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και της μείωσης της φτώχειας. Στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η ΕΕ θα διαθέσει περισσότερα από 1,3 δισ. EUR στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2021-2026 για την περαιτέρω στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής ένταξης με έμφαση στα μειονεκτούντα άτομα.

Η Επιτροπή στηρίζει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας, ιδίως μέσω της εφαρμογής ορθών πρακτικών.Η Ελλάδα συμμετέχει σε σχέδιο για την εφαρμογή παρέμβασης για την πρόληψη της κατάθλιψης, καθώς και σε κοινή δράση για την εφαρμογή προγράμματος πρόληψης των αυτοκτονιών και μεταρρύθμισης του συστήματος ψυχικής υγείας με σκοπό την ενίσχυση των υπηρεσιών σε επίπεδο κοινότητας.»

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.