ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φρένο» από το Κρεμλίνο για τη συνάντηση Πούτιν- Μπάιντεν

13:27 - 21 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
«Φρένο» από το Κρεμλίνο για τη συνάντηση Πούτιν- Μπάιντεν
Το Κρεμλίνο κόβει τον... ενθουσιασμό που δημιουργήθηκε τη Δευτέρα (21/2) με αφορμή τις πληροφορίες για συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία.

Την είδηση επιβεβαίωσαν αρχικά ο Λευκός Οίκος και η γαλλική προεδρία, τονίζοντας ότι η συνάντηση θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι στο μεταξύ η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία. 

Από την πλευρά της η Ρωσία δήλωσε, μέσω του εκπρόσωπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι οι δύο ηγέτες είχαν δύο τηλεφωνικές συνομιλίες χθες, στη διάρκεια των οποίων συμφώνησαν να οργανώσουν μια συνάντηση της τριμερούς ομάδας επαφής για την Ουκρανία. Όμως δήλωσε ότι είναι «πρόωρο» να μιλήσουμε για συγκεκριμένα σχέδια για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου και του Τζο Μπάιντεν, αναφέρει το Reuters. Συγκεκριμένα, ο Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν και ο Μπάιντεν θα μπορούσαν να συναντηθούν εάν το κρίνουν απαραίτητο, αλλά τόνισε ότι «είναι πρόωρο να μιλήσουμε για συγκεκριμένα σχέδια για μια σύνοδο κορυφής».

«Χθες (…) έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν πραγματοποιήθηκε δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των ηγετών της Γαλλίας και της Ρωσίας», εξήγησε ο Πεσκόφ, ενώ πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές συνέχισαν τις συνομιλίες τους «για την κατάσταση σχετικά με την Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, «οι δύο πρόεδροι υπογράμμισαν την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ υπουργείων Εξωτερικών και πολιτικών συμβούλων».

«Οι επαφές μεταξύ της Ρωσίας και της Γαλλίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών είναι επίσης πιθανές στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε ο Πεσκόφ. 

Ο ίδιος περιέγραψε επίσης την κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας ως «εξαιρετικά τεταμένη», προσθέτοντας ότι ο Πούτιν επρόκειτο να απευθυνθεί άμεσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας. «Η κατάσταση είναι πραγματικά εξαιρετικά τεταμένη και μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε σημάδια μείωσης του επιπέδου έντασης. Οι προκλήσεις και οι βομβαρδισμοί γίνονται όλο και πιο έντονοι, βέβαια, αυτό προκαλεί πολύ βαθιά ανησυχία», είπε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.