ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ευρωπαϊκό «πακέτο» οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας

17:00 - 22 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
Το ευρωπαϊκό «πακέτο» οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Οικονομικές κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην παράνομη απόφαση αναγνώρισης των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, είτε βρίσκονται στη Ρωσία είτε στις αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λίγο πριν την συνεδρίαση των 27 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Το πακέτο των κυρώσεων που εισηγούνται η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, περιλαμβάνει:

- Την στοχοποίηση όσων φυσικών και νομικών προσώπων συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση της Ρωσίας (σ.σ να αναγνωρίσει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ)

- Την στοχοποίηση των τραπεζών που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές

- Την παρεμπόδιση του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ

- Την παρεμπόδιση του εμπορίου από τις δύο αυτές περιοχές προς και από την ΕΕ, για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα βιώσουν ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

Σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, η ΕΕ έχει προετοιμαστεί και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν χρειαστεί, υπό το φως των περαιτέρω εξελίξεων.

«Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Η ΕΕ παραμένει ενωμένη στην υποστήριξή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων θα κατατεθεί επίσημα σήμερα» ανέφερε μέσω Twitter η φον ντερ Λάιεν.

«Η ΕΕ παραμένει σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ουκρανία και ενωμένη για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Είμαστε δίπλα της και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της», καταλήγει η κοινή δήλωση.

Νωρίτερα σήμερα (22/2), ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες, τις Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank, και τρεις ζάπλουτους Ρώσους πολίτες του περιβάλλοντος του Πούτιν, τον Γκενάντι Τιμτσένκο, τον Μπόρις Ρότενμπεργκ και τον ανηψιό του, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:13 - 22 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.