ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Newsweek:Ο Βίκτωρ Μεντβέντσουκ εκλεκτός του Πούτιν για διάδοχος του Ζελένσκι

12:19 - 25 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
Newsweek:Ο Βίκτωρ Μεντβέντσουκ εκλεκτός του Πούτιν για διάδοχος του Ζελένσκι
Αλλαγή φρουράς στο Κίεβο με ρωσική πρωτοβουλία είναι η πιθανότερη εξέλιξη για την Ουκρανία το επόμενο διάστημα, μετά την απόφαση Πούτιν για στρατιωτική εισβολή.

Το αμερικανικό Newsweek σχολιάζει πως εάν ο Πούτιν πάρει τον πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας άμεσα, είναι πιθανό να θέλει έναν ηγέτη που θα εφαρμόσει το σχέδιό του.

Όπως είναι τα πράγματα σήμερα, ο ρωσικής καταγωγής Ουκρανός ολιγάρχης Βίκτορ Μεντβέντσουκ φαίνεται να είναι η πιθανή επιλογή του Πούτιν για να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Ο Μεντβέντσουκ, την κόρη του οποίου βάφτισε ο Πούτιν, είναι υποστηρικτής των φιλορωσικών αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία. Ως πρόεδρος του κόμματος «Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης - Για τη Ζωή» της Ουκρανίας, υπήρξε βασικός παράγοντας στα φιλορωσικά πολιτικά κινήματα.

Για την ώρα βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, στα βόρεια του του Κιέβου, ως ύποπτος για προδοσία, αφού αντιμετώπισε κατηγορίες για υποστήριξη αυτονομιστικών δυνάμεων. Η ρωσική εισβολή θα μπορούσε αναστρέψει αυτή την κατάσταση.

«Πιστεύω ότι αν διάλεγε κάποιον ο Πούτιν, αυτός θα ήταν ο Μεντβέντσουκ» δήλωσε στο Newsweek ο Τζάρο Μπιλοτσέρκοβιτς, ειδικός για την Ουκρανία και τη Ρωσία στο Πανεπιστήμιο του Dayton. «Ακόμα κι αν δεν είναι η πρώτη επιλογή, θα μπορούσε να είναι ο νούμερο ένα πίσω από την πρώτη επιλογή» σχολίασε.

Ο Μπιλοτσέρκοβιτς συνέχισε λέγοντας ότι οι φιλορωσικές θέσεις του Μεντβέντσουκ σε συνδυασμό με τις αντιευρωπαϊκές και αντιδυτικές απόψεις του, τον καθιστούν ελκυστικό υποψήφιο για μια φιλορωσική κυβέρνηση που θα θέλει να περιορίσει την επιρροή του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η Μόσχα θα λάβει σοβαρά υπόψη της τη βαθιά προσωπική σχέση που έχει με τον Πούτιν.

Πέρα από τις βαθιές διασυνδέσεις του με τη Ρωσία, ο Μπιλοτσέρκοβιτς σημείωσε ότι ο Μεντβέντσουκ συμμετέχει σε πετρελαϊκά πρότζεκτ και έχει σχέσεις με Ρώσους ολιγάρχες, στοιχεία που θα του επέτρεπαν να συνδέσει περαιτέρω την οικονομία της Ουκρανίας με αυτή την Ρωσίας.

Ο ίδιος αναλυτής σχολιάζει πως θα είναι δύσκολο για τον Μεντβέντσουκ να αναγνωρισθεί ως νόμιμος ηγέτης της Ουκρανίας, αλλά θα είχε ένα σημαντικό προβάδισμα στην προσπάθεια υπονόμευσης της ουκρανικής κυριαρχίας εκ των έσω.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.