ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάουελ: Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια αυτόν τον μήνα

18:17 - 02 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Πάουελ: Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια αυτόν τον μήνα
Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ κατέστησε σαφές την Τετάρτη (2/3) ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια αυτόν τον μήνα σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Στην έτοιμη κατάθεση που θα παραδώσει σε επιτροπή του Κογκρέσου, ο Πάουελ προειδοποίησε ότι οι οικονομικές συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «πολύ αβέβαιες». Είπε ότι η Fed «θα πρέπει να είναι ευέλικτη» στην ανταπόκριση σε απροσδόκητες αλλαγές που προκύπτουν από τον πόλεμο ή τις εκτεταμένες κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη ως απάντηση.

Η Fed αναμένεται ευρέως να αυξήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο αναφοράς αρκετές φορές φέτος ξεκινώντας από τη συνεδρίασή της στις 15-16 Μαρτίου. Στην κατάθεσή του, ο Πάουελ παρείχε ελάχιστες πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το πόσο γρήγορα θα το κάνει η Fed.

Μια αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα θα ήταν η πρώτη από το 2018. Η Fed θέλει να αυξήσει τα επιτόκια αρκετά για να μειώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, αλλά όχι τόσο γρήγορα ώστε να «πνίξει» την ανάπτυξη και τις προσλήψεις. Ο Πάουελ στοιχηματίζει ότι με το ποσοστό ανεργίας χαμηλό, στο 4%, και τις καταναλωτικές δαπάνες υγιείς, η οικονομία μπορεί να αντέξει συγκρατημένα υψηλότερο κόστος δανεισμού.

«Με πληθωρισμό πολύ πάνω από το 2% και ισχυρή αγορά εργασίας, αναμένουμε ότι θα είναι σκόπιμο να αυξήσουμε το (βραχυπρόθεσμο επιτόκιο αναφοράς) στη συνάντησή μας αργότερα αυτόν τον μήνα», δήλωσε ο Πάουελ.

Όταν η Fed αυξάνει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο, το κόστος δανεισμού συνήθως αυξάνεται επίσης για μια σειρά καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών, των αυτοκινήτων και των πιστωτικών καρτών.

Ο Πάουελ αναγνώρισε ότι οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή έχουν εκτιναχθεί πολύ πάνω από τον στόχο της Fed του 2% και ότι οι υψηλότερες τιμές παρέμειναν περισσότερο από το αναμενόμενο.

«Κατανοούμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός προκαλεί σημαντικές δυσκολίες, ειδικά σε εκείνους που είναι λιγότερο ικανοί να ανταποκριθούν στο υψηλότερο κόστος των βασικών αγαθών όπως η τροφή, η στέγαση και η μεταφορά», είπε ο πρόεδρος της Fed στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής την πρώτη από τις δύο ημέρες της εξαμηνιαίας κατάθεσης στο Συνέδριο.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα αναμένει σταδιακή μείωση του πληθωρισμού φέτος καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα μειώνονται και οι καταναλωτές συγκρατούν τις δαπάνες τους.

Στην κατάθεσή του την Τετάρτη, ο Πάουελ είπε ότι η Fed θα αρχίσει επίσης να μειώνει τον τεράστιο ισολογισμό της ύψους 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος υπερδιπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας όταν η Fed αγόρασε ομόλογα τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να προσπαθήσει να διατηρήσει χαμηλά τα πιο μακροπρόθεσμα επιτόκια. Ο πρόεδρος της Fed είπε μόνο ότι η μείωση θα ξεκινήσει μετά την έναρξη των αυξήσεων των επιτοκίων. Η συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση του μακροπρόθεσμου κόστους δανεισμού.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.