ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διχάζουν την ΕΕ οι κυρώσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

21:40 - 10 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Διχάζουν την ΕΕ οι κυρώσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Διχασμένοι είναι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συμφωνήσουν την Πέμπτη να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αν και διχάζονται για το αν θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου και θα επιβληθούν κυρώσεις στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης, το οποίο δεν δίνει ημερομηνία λήξης.

Σύμφωνα με το Reuters αξιωματούχος της ΕΕ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι ορισμένα κράτη ζητούν αυτό να γίνει το 2030, άλλα το 2027 και μερικά τώρα.

Οι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε βήματα όπως η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και η ταχύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να γίνει η μετάβαση.

Το προσχέδιο δήλωσης της Πέμπτης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκπονήσει ένα σχέδιο αυτόν τον μήνα «για να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις προσιτές τιμές ενέργειας κατά την επόμενη χειμερινή περίοδο».

Ωστόσο, οι χώρες είναι διχασμένες σχετικά με το ποια βραχυπρόθεσμα μέτρα θα μπορούσαν να περιορίσουν τις αυξήσεις των τιμών που πλήττουν τα νοικοκυριά σε όλη την ήπειρο και αναγκάζουν τη βιομηχανία, όπως τις χαλυβουργίες, να αναστείλουν την παραγωγή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.