ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για την ενεργειακή απεξάρτηση-Διαφωνία για το ευρωομόλογο

22:10 - 10 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για την ενεργειακή απεξάρτηση-Διαφωνία για το ευρωομόλογο
Σε κοινή γραμμή ότι είναι αναγκαία η απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα έως το 2030 ή αν είναι δυνατόν και συντομότερα, κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σημερινή (10/3) άτυπη Σύνοδος Κορυφής στις Βερσαλλίες.

Παράλληλα, οι αρχηγοί των κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν στο ότι θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ενώ από την άλλη δε φαίνεται να προχωρά το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ. 

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων την πρότασή του για τη μείωση της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου, ενώ φέρεται να συναινεί και στην αμυντική ενίσχυση. 

Αντίθεση παρατηρείται, ωστόσο, στην προοπτική νέας κοινής έκδοσης ομολόγου, με τις απροσδόκητες δαπάνες που θα προκύψουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία να αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι».

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που έχει στην κατοχή του το Reuters, ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία θέλουν νέο κοινό χρέος της ΕΕ που θα εκδίδεται από κοινού για να μετριαστεί η μετατόπιση από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, στον αντίκτυπο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την Ουκρανία.

Ωστόσο, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλοι αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια κίνηση, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμη αχρησιμοποίητα χρήματα στο Ταμείο Ανάκαμψης, περίπου 800 δισ. ευρώ της ΕΕ που το μπλοκ ήδη δανείζεται από κοινού για να χρηματοδοτήσει πολλές από τις προκλήσεις.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων έδειξε επίσης ότι οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να βρουν χρήματα για τις μελλοντικές προκλήσεις αξιοποιώντας δημόσιους πόρους για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και διευκολύνοντας τα καινοτόμα έργα.

Όσον αφορά το ζήτημα της άμυνας, τονίζεται πως η ενίσχυση της άμυνας της ΕΕ είναι συμπληρωματική ως προς το ΝΑΤΟ, καθώς και πως οι 27 συμφωνούν σε σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών και επενδύσεων, καθώς και ενθάρρυνση των κοινών επενδύσεων μεταξύ των κρατών μελών σε κοινά έργα και κοινές προμήθειες εξοπλισμού.

Όπως σημειώνεται, οι 27 θα προωθήσουν συνεργασίες με τους τομείς της καινοτομίας και της βιομηχανίας, καθώς και καλύτερη προετοιμασία απέναντι σε υβριδικές απειλές με την ενίσχυση μεταξύ άλλων της προετοιμασίας και της άμυνας στον κυβερνοχώρο και τις ψηφιακές υποδομές, και της προώθησης στρατηγικής κατά της παραπληροφόρησης.

«Οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

«Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος-μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι κρίσιμες για τους στόχους μας για το 2030», αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:35 - 10 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.