ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο: Με... Επιτροπές θα χτυπήσει Pegasus, ξένες παρεμβάσεις και COVID-19!

13:14 - 11 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Ευρωκοινοβούλιο: Με... Επιτροπές θα χτυπήσει Pegasus, ξένες παρεμβάσεις και COVID-19!
Τουλάχιστον αστεία χαρακτηρίζεται η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, να συστήσει τρεις πολυάριθμες Επιτροπές, τόσον για την διερεύνηση της χρήσης του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus όσον και για τις εξωτερικές παρεμβάσεις και τα διδάγματα από την πανδημία.

Τούτο δε διότι, η κάθε μία απ’ αυτές τις Επιτροπές θα έχει 38 μέλη και προθεσμία ενός έτους (με δυνατότητα παράτασης) για να συντάξει τις σχετικές εκθέσεις, με τις απαραίτητες «συστάσεις» που θα πρέπει, εν ευθέτω χρόνω, να γίνουν δεκτές από Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οπως διευκρινίζουν χαρακτηριστικά διπλωματικοί παρατηρητές στο Στρασβούργο, η όλη διαδικασία που εγκρίθηκε θα είναι αρκετά χρονοβόρα, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις ότι οι υπο έγκριση συστάσεις, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το ...2024!

Αναλυτικότερα, πάντως, μετά από πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων (η πρόεδρος Roberta Metsola και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ), η ολομέλεια ενέκρινε την εντολή, τον αριθμό των μελών και τη διάρκεια της θητείας των νέων επιτροπών.

Οι κατάλογοι των μελών θα ανακοινωθούν κατά την επόμενη σύνοδο ολομέλειας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 23-24 Μαρτίου.

Λογισμικό κατασκοπείας Pegasus

Η 38μελής «εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης» θα διερευνήσει τις καταγγελίες περί παραβίασης του δικαίου της ΕΕ κατά τη χρήση του λογισμικού παρακολούθησης, μεταξύ άλλων, από την Ουγγαρία και την Πολωνία. Η επιτροπή θα εξετάσει τους υφιστάμενους εθνικούς νόμους που διέπουν την παρακολούθηση και κατά πόσον το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus χρησιμοποιήθηκε για πολιτικούς σκοπούς, για παράδειγμα, κατά δημοσιογράφων, πολιτικών και δικηγόρων.

Ξένες παρεμβάσεις

Η «ειδική επιτροπή για τις εξωτερικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης (INGE 2), σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», θα στηριχθεί στο έργο της ομώνυμης προκατόχου της, η θητεία της οποία λήγει στις 23 Μαρτίου. Η νέα επιτροπή (με 33 μέλη) θα εξετάσει την υφιστάμενη και την αναμενόμενη νομοθεσία της ΕΕ σε διάφορους τομείς όσον αφορά τα κενά που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τρίτες χώρες για κακόβουλους σκοπούς

Πανδημία COVID-19

Η 38μελής ειδική επιτροπή με θέμα «πανδημία COVID-19: άντληση διδαγμάτων και συστάσεις για το μέλλον» θα εξετάσει την ευρωπαϊκή αντίδραση στην πανδημία στους τομείς της υγείας, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς και των παγκόσμιων σχέσεων της ΕΕ.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:27 - 11 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.