ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο Eurogrοup τον Μάιο: Στο επίκεντρο η γενική ρήτρα διαφυγής

22:50 - 14 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Νέο Eurogrοup τον Μάιο: Στο επίκεντρο η γενική ρήτρα διαφυγής
Ραντεβού τον Μάιο έδωσαν σήμερα (14/3) Εurogroup και Κομισιόν προκειμένου να αποφασίσουν εάν χρειάζεται παράταση της ισχύος την γενικής ρήτρας διαφυγής πέραν του 2022 που ορίζουν οι τρέχουσες αποφάσεις. Το θέμα θα συζητηθεί μετά την παρουσίαση των επικαιροποιημένων ανοιξιάτικων προβλέψεων της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Eurogrοup:

Η ευρωζώνη πρέπει να περάσει από μια υποστηρικτική σε μια συνολικά ουδέτερη δημοσιονομική στάση την επόμενη χρονιά, αλλά τα κράτη μέλη θα πρέπει να ακολουθήσουν διαφορετικές πολιτικές ανάλογα με τη δημοσιονομική τους κατάσταση.

Ειδικότερα, για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους, το Eurogroup καλεί τα κράτη μέλη με υψηλό δημόσιο χρέος να αρχίσουν μια σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή για να μειώσουν το χρέος, «αν το επιτρέπουν οι συνθήκες».

Η προσαρμογή αυτή θα πρέπει να είναι μέρος μιας αξιόπιστης μεσοπρόθεσμης στρατηγικής η οποία θα εξακολουθεί να προωθεί τις αναγκαίες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για τη δίδυμη μετάβαση και τη βελτίωση της σύνθεσης των δημόσιων οικονομικών.

Όλα τα παραπάνω θα συμβάλλουν να επιτευχθεί μια κατάλληλη δημοσιονομική στάση συνολικά. Ως εκ τούτου, όλα τα κράτη μέλη πρέπει να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των οικονομιών τους και να προωθήσουν και να προστατεύσουν υψηλής ποιότητας επενδύσεις με κρατική χρηματοδότηση για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για υψηλή βιώσιμη ανάπτυξη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.