ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπάχαλο με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στην ΕΕ!

13:31 - 15 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Μπάχαλο με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στην ΕΕ!
Τα νομικά ζητήματα, που ανακύπτουν στην ΕΕ, εξαιτίας των υποχρεωτικών εμβολιασμών, εξετάζει Ενημερωτικό Έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, που διανεμήθηκε σε επιλεγμένους παραλήπτες και στο οποίο περιγράφεται και το γενικότερο «μπάχαλο» με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς!

Όπως αναφέρεται, η έγκριση των πρώτων εμβολίων Covid-19 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2020 συνδυάστηκε με τις προσπάθειες των κρατών μελών της ΕΕ να ξεκινήσουν εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού για να σταματήσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Εν μέσω αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων Covid-19 και των φόβων γύρω από τον αντίκτυπο της παραλλαγής Omicron, αυτές οι προσπάθειες ανανεώθηκαν στα τέλη του 2021, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας αναμνηστικών δόσεων και εμβολίων για παιδιά.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, παρά την πρόοδο σε ορισμένα κράτη μέλη, από τον Μάρτιο του 2022, μόνο το 72% του πληθυσμού της ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένο (πρωτοβάθμιο πρόγραμμα). Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με το πώς να αυξηθεί η απορρόφηση του εμβολίου.

Την 1η Δεκεμβρίου 2021, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι είναι καιρός η ΕΕ «να σκεφτεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό». Δύο εβδομάδες αργότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε τη «ζωτική σημασία του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας», προτείνοντας την ανάγκη να ενταθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού και να αντιμετωπιστεί η διστακτικότητα των εμβολίων.

Σημειώνεται, όμως, ότι αν και δεν υπάρχει κοινή προσέγγιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του Covid-19 σε επίπεδο ΕΕ, ορισμένα κράτη μέλη προσπαθούν να αυξήσουν την απορρόφηση εμβολίων στους πληθυσμούς τους καθιστώντας τον εμβολιασμό υποχρεωτικό.

Προς το παρόν, μόνο τρία κράτη μέλη επιβάλλουν εντολή εμβολιασμού σε όλους τους ενήλικες (Αυστρία) ή σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες (Ελλάδα και Ιταλία), αν και η Αυστρία μόλις αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή της υποχρέωσης. Άλλα κράτη μέλη απαιτούν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, π.χ. στην υγειονομική περίθαλψη ή στις δημόσιες υπηρεσίες, να εμβολιαστούν ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες (Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία και Ουγγαρία) ή να επιτρέψουν στους εργοδότες να επιβάλουν μια τέτοια εντολή στους υπαλλήλους τους (Εσθονία και έως 6 Μαρτίου 2022, Ουγγαρία). Τέλος, σε ορισμένα άλλα κράτη μέλη, η πρόσβαση σε ορισμένους δημόσιους χώρους είναι δυνατή μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν αναρρώσει από τον Covid-19 (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Λετονία

Όλο το έγγραφο στα αγγλικά ΕΔΩ

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.