ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αχτίδα αισιοδοξίας στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις- Κίεβο: Υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού

23:24 - 15 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Αχτίδα αισιοδοξίας στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις- Κίεβο: Υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού
Την Τετάρτη (16/3) θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία που επανεκκίνησαν την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του συμβούλου της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτή Μιχαΐλο Ποντόλιακ, ο οποίος άφησε και μια μικρή... χαραμάδα αισιοδοξίας.

«Θα συνεχίσουμε αύριο. Μια πολύ δύσκολη και ρευστή διαδικασία διαπραγμάτευσης. Υπάρχουν θεμελιώδεις αντιφάσεις. Αλλά σίγουρα υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού. Στο διάλειμμα θα συνεχιστεί η εργασία σε υποομάδες...», έγραψε στο Twitter ο Ποντόλιακ.

Η ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης για την πορεία των συνομιλιών δείχνει επίσης μια συγκρατημένα θετική μεταστροφή.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, η στάση του Κρεμλίνου έχει αλλάξει και δεν είναι τόσο σκληρή όσο στο ξεκίνημα του πολέμου. «Στους πρώτους γύρους συνομιλιών η Ρωσία δεν άκουγε καν τις θέσεις της Ουκρανίας. Αντ' αυτού, έθετε μόνιμα τελεσίγραφα για παράδοση της χώρας και του στρατού.

Ωστόσο, σήμερα, η Ρωσία έχει αλλάξει αυτούς τους τόνους. Οι Ουκρανοί αντιπρόσωποι στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών είναι πλέον συγκρατημένα αισιόδοξοι για μια μελλοντική συμφωνία» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Και καταλήγει επαναλαμβάνοντας το αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Ένα καλό αποτέλεσμα από τις συνομιλίες μπορεί να επέλθει μόνο όταν συναντηθούν οι δύο ηγέτες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν».

«Η επίθεση θα σταματήσει όταν επιτευχθούν οι στόχοι»

Πάντως, νωρίτερα ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια ξεκαθάρισε ότι «ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα σταματήσει την επίθεση στην Ουκρανία όταν επιτευχθούν οι στόχοι των “ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων”».

Ο Νεμπένζια δήλωσε ότι «οι πιθανότητες υπάρχουν ακόμα» ώστε η Ρωσία να συμφωνήσει σε ένα ανθρωπιστικό ψήφισμα στον ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι οι όροι «θα απαιτούν κατάπαυση του πυρός κατόπιν διαπραγματεύσεων,εκκένωση αμάχων, σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδίκη των επιθέσεων κατά αμάχων και πολιτικών αντικειμένων ασφαλούς και ανεμπόδιστης διέλευσης και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια».

Και ο Πούτιν είπε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι η Ουκρανία «δεν δείχνει σοβαρή στάση προς την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων» στις συνομιλίες με τη Μόσχα.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.