ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίεβο: Σουηδικό μοντέλο, αλλά με εγγυήτριες δυνάμεις

14:42 - 16 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Κίεβο: Σουηδικό μοντέλο, αλλά με εγγυήτριες δυνάμεις
Ένα «μοντέλο» νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας που θα πρόσφερε στην Ουκρανία προστασία από μια ομάδα συμμάχων σε περίπτωση μελλοντικής επίθεσης βρίσκεται «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» στις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, δήλωσε Oυκρανός διαπραγματευτής την Τετάρτη.

«Τι σημαίνει αυτό; Μια άκαμπτη συμφωνία με μια σειρά από εγγυήτριες χώρες που αναλαμβάνουν σαφείς νομικές υποχρεώσεις να αποτρέπουν ενεργά τις επιθέσεις», ανέφερε στο Twitter ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Μιχάιλο Ποντόλιακ. 

Η δήλωση έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων δηλώσεων από τη μεριά της Ρωσίας που δηλώνει ότι συζητά μία λύση με "μοντέλο" Αυστρίας ή Σουηδίας για την Ουκρανία.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, o Ποντόλιακ, επεσήμανε:

«Αναμφίβολα, κατανοούμε την προσπάθεια των εταίρων μας να παραμείνουν ως ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Εξ ου και οι αναφορές για σουηδικό ή αυστριακό μοντέλο ουδετερότητας. Όμως η Ουκρανία βρίσκεται τώρα σε κατάσταση άμεσου πολέμου με τη Ρωσία. Επομένως, το μοντέλο μπορεί να είναι μόνο ουκρανικό και μόνο με νομικά επαληθευμένες εγγυήσεις ασφαλείας. Όχι άλλα μοντέλα ή επιλογές.
Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον, απόλυτες εγγυήσεις ασφάλειας, αποτελεσματικές και όχι πρωτόκολλα και συμβάσεις τύπου “Βουδαπέστης”. Αυτό σημαίνει ότι οι υπογράφοντες τις εγγυήσεις δεν θα στέκονται στην άκρη σε περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία, όπως σήμερα. Αλλά θα παίρνουν ενεργό μέρος στο πλευρό της Ουκρανίας στη σύγκρουση και θα μας παρέχουν επίσημα και άμεσα τα απαραίτητα όπλα. Και, δεύτερον, η Ουκρανία δεν θέλει πλέον να εξαρτάται από γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα επιτρέπουν ή δεν θα επιτρέπουν No-fly zone από τους πυραύλους κρουζ. Χρειαζόμαστε άμεσες και σταθερές εγγυήσεις ότι ο ουρανός πάνω από τη χώρα θα κλείσει. Θα ήθελα να προσθέσω ότι η Ουκρανία δεν ήταν ποτέ ένα μιλιταριστικό κράτος που επιτίθεται ή σχεδιάζει να επιτεθεί στους γείτονές της, σε αντίθεση με τη γειτονική Ρωσία. Γι’ αυτό σήμερα η Ουκρανία θέλει να έχει μια πραγματικά ισχυρή ομάδα συμμάχων με σαφώς καθορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.