ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΑΤΟ: Καμία εμπλοκή στην Ουκρανία- «Όχι» στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

21:02 - 16 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
ΝΑΤΟ: Καμία εμπλοκή στην Ουκρανία- «Όχι» στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι ενωμένοι στην απόφαση για τη μη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, παρά το αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας.

Όπως τόνισε στους δημοσιογράφους, δεν θα υπάρξει «καμία ανάπτυξη εναέριων ή χερσαίων δυνατοτήτων στην Ουκρανία κι αυτή είναι η ενωμένη θέση των συμμάχων μας».

«Βλέπουμε την καταστροφή, βλέπουμε τον ανθρώπινο πόνο στην Ουκρανία. Όμως τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα αν το ΝΑΤΟ κάνει ενέργειες που στην πραγματικότητα μετατρέψουν τον πόλεμο σε πλήρη σύρραξη μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας» είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα για την ασφάλειά μας και πρέπει να αναδιατάξουμε τη συλλογική μας άμυνα μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. Οι υπουργοί Άμυνας ανέθεσαν στους στρατιωτικούς διοικητές να αναπτύξουν επιλογές σε ξηρά, αέρα, θάλασσα, κυβερνοχώρο και διάστημα, ενώ στην ξηρά, το ΝΑΤΟ καλείται να αναπτύξει σημαντικά περισσότερες δυνάμεις στα ανατολικά της Συμμαχίας.

«Όλα αυτά απαιτούν τεράστιες επενδύσεις στην άμυνα», είπε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, ο οποίος κάλεσε όλους τους συμμάχους να επενδύσουν το ελάχιστο 2% του ΑΕΠ τους, ενώ παράλληλα χαιρέτισε τις ανακοινώσεις της Γερμανίας και της Δανίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή «εκατοντάδες χιλιάδες δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή κατά μήκος της Συμμαχίας», σημειώνοντας ότι 100.000 αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται σήμερα στην Ευρώπη και 40.000 στρατός υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, κυρίως στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας, με τη στήριξη εναέριων και θαλάσσιων δυνάμεων.

Στην πρώτη ενότητα του υπουργικού συμβουλίου συμμετείχαν οι υπουργοί 'Αμυνας της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Γεωργίας, καθώς και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ενώ συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη και ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αλέξι Ρέζνικοφ, ο οποίος περιέγραψε στο Συμβούλιο τον θάνατο και την καταστροφή που προκαλεί ο πόλεμος του Πούτιν στη χώρα του.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία με στρατιωτικές προμήθειες, με οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, ενώ κάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο αμέσως, να αποσύρει τις δυνάμεις του "τώρα" και να δεσμευτεί σε διπλωματική λύση με καλή πίστη.

«Το ΝΑΤΟ απαντά σε αυτή την κρίση με ταχύτητα και ενότητα», τόνισε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα, στις 24 Μαρτίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής, όπου θα συζητηθούν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν για μια "μακροχρόνια ασφάλεια".

«Η Μόσχα δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία, το ΝΑΤΟ δεν θα ανεχτεί καμία επίθεση στην κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα των συμμάχων του», ανέφερε τέλος ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:05 - 16 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.