ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Αύξησε κατά 0,25% τα επιτόκια-Σχεδιάζει συνολικά επτά αυξήσεις φέτος

21:18 - 16 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Fed: Αύξησε κατά 0,25% τα επιτόκια-Σχεδιάζει συνολικά επτά αυξήσεις φέτος
Κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) αύξησε η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) τα επιτόκιά της, κάνοντας παράλληλα σήμα για συνολικά επτά αυξήσεις εντός του 2022, με στόχο να χαλιναγωγήσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών στις ΗΠΑ.

Η σημερινή (16/3) ήταν η πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο αναφοράς της Fed αυξήθηκε στο εύρος του 0,25%-0,5%. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) «βλέπει» επίσης άλλες τρεις αυξήσεις το 2023.

Σημειωτέον ότι η αύξηση των επιτοκίων εγκρίθηκε με μία μόνο διαφωνία, αυτή του προέδρου της Fed του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος ζητούσε μεγαλύτερη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed αναγνώρισαν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός μέχρι το τέλος του έτους, «αγγίζοντας» το 4,3%, σύμφωνα με νέο γύρο προβλέψεων που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

Παράλληλα, οι νέες εκτιμήσεις για επτά αυξήσεις είναι υπερδιπλάσιες από τον αριθμό που αναφέρθηκε όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δημοσίευσαν τις προηγούμενες προβλέψεις τους τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες. Οι επιπτώσεις για την αμερικανική οικονομία είναι εξαιρετικά αβέβαιες, αλλά βραχυπρόθεσμα η εισβολή και τα σχετικά γεγονότα πιθανώς να δημιουργήσουν πρόσθετη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα», ανέφεραν οι αξιωματούχοι της Fed σε κοινή τους δήλωση.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:45 - 16 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.