ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάουελ: Πιθανή η περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της Fed

22:55 - 16 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Πάουελ: Πιθανή η περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της Fed
Για κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης του πληθωρισμού έκανε λόγο ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Fed, αφήνοντας «ανοικτή την πόρτα» για πιο γρήγορες επιτοκιακές αυξήσεις στη διάρκεια της χρονιάς, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο Πάουελ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η μείωση του ισολογισμού της τράπεζας θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Μάιο, δηλαδή νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

«Είμαστε προσεκτικοί στους κινδύνους περαιτέρω ανοδικής πίεσης στον πληθωρισμό και τις πληθωριστικές προσδοκίες», δήλωσε ο Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου. «Η επιτροπή (FOMC) είναι αποφασισμένη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών. Η αμερικανική οικονομία είναι πολύ ισχυρή και σε θέση να χειριστεί μία αυστηρότερη νομισματική πολιτική», τόνισε.

«Έχουμε τα εργαλεία που χρειαζόμαστε και εάν χρειαστεί θα τα χρησιμοποιήσουμε. Έχουμε σχέδιο για αύξηση των επιτοκίων με σταθερό ρυθμό στη διάρκεια του τρέχοντος έτους και θα λάβουμε τα κατάλληλα βήματα για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός δεν θα συνεχίζεται επ΄αόριστον», σημείωσε ο πρόεδρος της Fed και πρόσθεσε:

«Σε αυτό θα συμβάλει και η συρρίκνωση του ισολογισμού. Υποχρέωση της αρμόδιας για τη νομισματική πολιτική επιτροπής είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών».

Τελευταία τροποποίηση στις 22:59 - 16 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.