ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ευρώπης: Θυμήθηκε να προστατεύσει την ποιοτική δημοσιογραφία!

18:12 - 17 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Συμβούλιο Ευρώπης: Θυμήθηκε να προστατεύσει την ποιοτική δημοσιογραφία!
Έστω και αργά, είναι η αλήθεια, το Συμβούλιο της Ευρώπης, θυμήθηκε να δώσει κατευθυντήριες γραμμές στα κράτη-μέλη του, για την προστασία της ποιοτικής δημοσιογραφίας, προκειμένου αυτή να διαδραματίσει τον ουσιαστικό της ρόλο στη δημοκρατία!

Με την σχετική Σύσταση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, παρέχεται ένα σύνολο νομικών, διοικητικών και πρακτικών κατευθυντήριων γραμμών με στόχο τη διασφάλιση βιώσιμης χρηματοδότησης για ποιοτικά μέσα ενημέρωσης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στη δημοσιογραφία και την προώθηση της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας.

Η Γενική Γραμματέας Marija Pejčinović Burić δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες της αυξανόμενης εξάπλωσης της παραπληροφόρησης σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον μέσων ενημέρωσης. Για να προστατεύσουμε τις δημοκρατίες μας, είναι σημαντικό τα μέσα ενημέρωσης να εκτελούν το ρόλο τους σύμφωνα με τα επαγγελματικά πρότυπα και την ηθική. Τα κράτη πρέπει να θεσπίσουν πρακτικά μέτρα για την υποστήριξη της ποιοτικής δημοσιογραφίας ως τρόπο διασφάλισης της πρόσβασης σε αξιόπιστες, ανεξάρτητες και ακριβείς πληροφορίες».

Συμπλήρωσε δε ότι, ο τομέας των μέσων ενημέρωσης έχει αποδυναμωθεί από τον βαθύ αντίκτυπο του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο οποίος δημιούργησε νέες ευκαιρίες για τη δημοσιογραφία, αλλά επίσης διατάραξε το επιχειρηματικό μοντέλο πολλών ποιοτικών μέσων.

Η πανδημία Covid-19, ενώ καταδεικνύει την ανάγκη για αξιόπιστες πληροφορίες που παράγονται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, επιτάχυνε επίσης προϋπάρχοντα διαρθρωτικά προβλήματα που αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν

Η σύσταση ενθαρρύνει τα κράτη να υιοθετήσουν ευνοϊκά ρυθμιστικά και φορολογικά μέτρα για τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης υποστήριξης όπου ενδείκνυται, ενώ παράλληλα θεσπίζουν ισχυρές διασφαλίσεις για την προστασία της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης. Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να στοχεύουν διαφορετικά είδη μέσων, είτε παραδοσιακά, είτε με ψηφιακή βάση είτε μικτά, και να περιλαμβάνουν εμπορικά μέσα, δημόσια μέσα ενημέρωσης, κοινοτικά μέσα ενημέρωσης και ανεξάρτητους δημοσιογράφους

Επιπλέον, τα κράτη θα πρέπει να προωθήσουν δίκαιες και διαφανείς συνθήκες αγοράς που θα επιτρέπουν στους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης να ανταγωνίζονται πιο δίκαια με τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες για έσοδα από διαφημίσεις και να προωθούν δίκαιες συνθήκες εργασίας στα μέσα ενημέρωσης.

Προκειμένου να ενισχυθεί η δέσμευση του κοινού με ποιοτικό περιεχόμενο πολυμέσων, η σύσταση προωθεί την ιεράρχηση ποιοτικού περιεχομένου σε διαδικτυακές πλατφόρμες, ιδίως σε μηχανές αναζήτησης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εισάγοντας παράλληλα ανεξάρτητη εποπτεία επί των πρακτικών διανομής της πλατφόρμας.

Ζητεί επίσης να υποστηριχθούν πρωτοβουλίες ελέγχου στοιχείων, καλές πρακτικές διαφάνειας των διαδικασιών σύνταξης και μηχανισμών αυτορρύθμισης καταγγελιών.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.