ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: «Σεισμός» για την οικονομία ο πόλεμος–Απειλείται η διατροφική ασφάλεια

19:33 - 18 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
ΔΝΤ: «Σεισμός» για την οικονομία ο πόλεμος–Απειλείται η διατροφική ασφάλεια
Με έναν ισχυρό σεισμό για την παγκόσμια οικονομία παρομοίασε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως είπε σε πάνελ του ΔΝΤ, πρόκειται να «ταράξει» την παγκόσμια οικονομία, αφήνοντας ιδιαίτερα έντονο αποτύπωμα στις φτωχές χώρες:

"Ο πόλεμος θα οδηγήσει σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και σε μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως, ενώ οι χώρες, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πρόκειται να αντιμετωπίσουν ακόμη σοβαρότερα προβλήματα χρέους, μετα την έκρηξη του δανεισμού το πρώτο έτος της πανδημίας", είπε.

Η ίδια υπενθύμισε παράλληλα, πατώντας και στις εκτιμήσεις του ΟΗΕ οτι η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί συνεισφέρουν τουλάχιστον το ένα τέταρτο του παγκόσμου εμπορίου σιτηρών και το ένα τέταρτο στις πωλήσεις καλαμποκιού. Όσο περισσότερο παραμένουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο καθυστερεί και η φροντίδα των χωραφιών, απειλώντας τη διατροφική ασφάλεια ολόκληρου του πλανήτη, προειδοποίησε η Γκεοργκίεβα.

Στην περίπτωση που η διαδικασία αυτή παραταθεί, «θα είχαμε πολύ σημαντικά προβλήματα, τα οποία θα επιβάρυναν πολύ τα ευάλωτα κράτη», σημείωσε η ίδια, η οποία μάλιστα τόνισε ότι τείνουμε να εστιάζουμε στα πρωτοσέλιδα και όχι στις βαθύτερες συνέπειες του πολέμου.

Η Γκεοργκίεβα μάλιστα σημείωσε ότι το Ταμείο από την πλευρά του φέρει την ευθύνη να συνεχίσει να προβάλλει την πλήρη εικόνα, ώστε να λαμβάνονται οι απαραίτητες δράσεις προληπτικά και όταν είναι πια αργά.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:03 - 18 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.