ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

NΥΤ:F-35 στην Τουρκία από ΗΠΑ αν στείλει S-400 στην Ουκρανία

23:09 - 19 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
NΥΤ:F-35 στην Τουρκία από ΗΠΑ αν στείλει S-400 στην Ουκρανία
Σε μια αποκάλυψη-βόμβα προχωρούν οι New York Times. Σύμφωνα με τον έγκριτο δημοσιογράφο Ντέιβιντ Σάνγκερ, οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία ως αεράμυνα συστοιχίες των ρωσικών αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 και εκείνες ως αντάλλαγμα θα την ξαναβάλουν στο πρόγραμμα των F-35!

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία είχε εκδιωχθεί από το πρόγραμμα ακριβώς επειδή είχε προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400.

Η ιδέα αποδίδεται στην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν, που φέρεται να το πρότεινε στην τουρκική ηγεσία, όταν επισκέφθηκε την Τουρκία πριν δύο εβδομάδες.

Αμερικανοί διπλωμάτες εκτιμούν, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα των New York Times, πως κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να επιτύχουν δύο στόχους: να απομακρύνουν την Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας, ενισχύοντας παράλληλα την ουκρανική αεράμυνα με ένα ισχυρό όπλο.  

Βέβαια, το σενάριο είναι δύσκολα υλοποιήσιμο, καθώς, αν η Τουρκία αποδεχόταν την πρόταση, θα «τορπίλιζε» τις καλές σχέσεις που έχει με τη Ρωσία. «Ένας άλλος ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν ότι η πρόταση θα εξόργιζε τον κ. Πούτιν. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί ήδη μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής κατασκευής, αλλά η Τουρκία ανησυχεί ότι η παροχή των αντιαεροπορικών συστημάτων θα μπορούσε να προκαλέσει την οργή της Ρωσίας σε βάρος της», σημειώνει το δημοσίευμα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετική ερώτηση, ενώ ούτε οι Τούρκοι διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον έχουν απαντήσει.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:16 - 19 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.