ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε απαγορευμένο βαλλιστικό πύραυλο

15:20 - 24 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε απαγορευμένο βαλλιστικό πύραυλο
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε νωρίτερα σήμερα, 24 Μαρτίου, σε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), σύμφωνα με το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

Περί πιθανής εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ έκανε λόγο και η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας.

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα έπεσε στη θάλασσα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ιαπωνίας. Κατά τις ιαπωνικές αρχές, έπεσε κάπου 170 χιλιομέτρων δυτικά από την ιαπωνική νομαρχία Αομόρι (βόρεια) στις 15:44 (τοπική ώρα· 08:44 ώρα Ελλάδας).

Ο υφυπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Μακότο Ονίκι, σημείωσε πως ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε σήμερα από την Πιονγκγιάνγκ μοιάζει να είναι νέο μοντέλο ICBM, δεδομένου ότι έφθασε σε υψόμετρο 6.000 χιλιομέτρων.

«Οι αναλύσεις μας υποδεικνύουν ότι ο βαλλιστικός πύραυλος πέταξε για 71 λεπτά και έπεσε περί τις 15:44 (τοπική ώρα· 08:44 ώρα Ελλάδας) εντός της (ιαπωνικής) Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στη θάλασσα της Ιαπωνίας, περίπου 150 χιλιόμετρα από τη χερσόνησο Οσίμα», στη νήσο Χοκάιντο.

«Δεδομένου ότι ο βαλλιστικός πύραυλος αυτή τη φορά πέταξε σε ύψος μεγαλύτερο των 6.000 χιλιομέτρων, δηλαδή πολύ πιο ψηλά από τον (διηπειρωτικό πύραυλο) Hwasong-15, που είχε εκτοξευθεί τον Νοέμβριο του 2017, θεωρούμε πως ο σημερινός είναι νέο μοντέλο», πρόσθεσε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο Μουν Τζε-ιν, καταδίκασε σθεναρά την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και το γεγονός ότι ο βορειοκορεάτης ηγέτης παραβίασε το μορατόριο που είχε κηρύξει ως προς τις εκτοξεύσεις ICBM και τις δοκιμές πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Η Πιονγκγιάνγκ τηρούσε μέχρι σήμερα το μορατόριο που κήρυξε στις δοκιμές ICBM και πυρηνικών όπλων αφότου άρχισαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέα Κιμ Γιονγκ Ουν και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Όμως η διαπραγμάτευση εκείνη απέτυχε και οι προσπάθειες του αμερικανού νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν να αρχίσουν νέες δεν έχουν καρποφορήσει.

Τον Ιανουάριο, η Πιονγκγιάνγκ είχε υπαινιχθεί πως ετοιμαζόταν να βάλει τέλος στο μορατόριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.