ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαμεσολαβητής στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ο Αμπράμοβιτς με τις… ευχές Πούτιν

20:20 - 25 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Διαμεσολαβητής στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ο Αμπράμοβιτς με τις… ευχές Πούτιν
Σε «άνθρωπο δύο προέδρων» εξελίσσεται ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος φαίνεται πως αναλαμβάνει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Μάλιστα, ο Πούτιν ενέκρινε προσωπικά τη συμμετοχή του Αμπράμοβιτς στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Αφού έλαβε την έγκριση του Πούτιν, o Αμπράμοβιτς συνάντησε στενό συνεργάτη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με σκοπό την οργάνωση της έναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών των δύο πλευρών.

Η Ουκρανία φέρεται να ζήτησε από τον Αμπράμοβιτς, ο οποίος από πολλούς θεωρείται ο ταμίας του Ρώσου προέδρου να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση.

«Πήρε πράγματι μέρος στο αρχικό στάδιο», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Τώρα οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ των δύο ομάδων, των Ρώσων και των Ουκρανών».

Η αποκάλυψη των FT έρχεται σε αντίθεση με τους μακροχρόνιους ισχυρισμούς του ότι δεν έχει στενή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο.

Ιδιοτελή τα κίνητρά του;

Επιφυλάξεις για τον ρόλο του Αμπράμοβιτς διατηρούν δυτικοί αξιωματούχοι θεωρώντας ότι ο εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματίας υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του ενώ τα κίνητρα της εμπλοκής του ήταν ιδιοτελή. Υποστηρίζουν ότι ήθελε να αποφύγει τις κυρώσεις που του επιβληθήκαν σε Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο, κυρώσεις που του στοίχισαν μεταξύ άλλων και την ιδιοκτησία της Τσέλσι. Ο Αμπράμοβιτς κατάφερε όμως να αποφύγει τις κυρώσεις στις ΗΠΑ και κομβικό ρόλο σ’ αυτό φέρεται να έπαιξε ο ΖελένσκιΖελένσκι.

Στις αρχές Μαρτίου, Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέταξαν λίστα κυρώσεων κατά του Ρώσου ολιγάρχη προκειμένου να τεθούν σε ισχύ, παράλληλα με το πακέτο μέτρων της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Όμως, όταν ήρθε η ώρα να ανακοινωθούν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, o Ουκρανός Πρόεδρος συμβούλεψε τον Τζο Μπάιντεν, να αναβάλλει την επιβολή των κυρώσεων καθώς μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός μεσάζοντας  στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Διόλου τυχαίο λοιπόν ότι πρόσφατα  η βρετανική κυβέρνηση του επέτρεψε να εκταμιεύσει 30 εκατ. ευρώ, από τα δεσμευμένα χρήματα, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Τσέλσι, που μέχρι πρόσφατα ήταν στην ιδιοκτησία του.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:18 - 25 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.