ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Πληροφορίες για ισπανικό βέτο στο κείμενο συμπερασμάτων

20:34 - 25 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής: Πληροφορίες για ισπανικό βέτο στο κείμενο συμπερασμάτων
Άναψαν τα «αίματα» στη σημερινή (25/3) συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των «27» ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αφού Βορράς και Νότος φαίνεται πως διαφωνούν σε βασικά ζητήματα αναφορικά με την ενεργειακή κρίση και την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο συμπερασμάτων που είχε γίνει γνωστό χθες, Πέμπτη (24/3), έχει αλλάξει και έχει κυκλοφορήσει σήμερα μια νέα έκδοση του κειμένου, η οποία προσπαθεί να λάβει υπόψη όλες τις επιμέρους τροποποιήσεις και παρεμβάσεις που έχουν γίνει.

Η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής είναι μαραθώνια, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα ολοκληρωθεί καθώς οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς. Μάλιστα, το νέο κείμενο συμφωνίας, που διανεμήθηκε, δεν έχει ικανοποιήσει πολλές χώρες της ΕΕ.

Όπως μεταδίδουν ξένα Μέσα, το προσχέδιο συμπερασμάτων για τα ενεργειακά έχει αλλάξει δύο φορές.

Σύμφωνα με το Politico, οι ηγέτες της ΕΕ δυσκολεύονται να βρουν κοινή γραμμή, καθώς προσπαθούν να τιθασεύσουν τις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο η Ευρώπη επιχειρεί να διακόψει την παροχή ενέργειάς της από τη Ρωσία.

Βγήκε από την αίθουσα εκνευρισμένος ο Σάντσεθ

Ενδεικτική της έντασης ήταν η στιγμή που ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα, για να «καθαρίσει», όπως είπε, το μυαλό του. «Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα και να καθαρίσει το μυαλό μου και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το» είπε απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ηγέτες ο κ. Σάντσεθ.

Όπως αναφέρει η ισπανική ιστοσελίδα Ultima Hora, ο Πέδρο Σάντσεθ διάβασε στο Twitter ανάρτηση δημοσιογράφου του France 24, σύμφωνα με την οποία αποκάλυπτε πως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας θα ασκούσε βέτο στις αποφάσεις της Συνόδου.

Εξοργισμένος που αυτή η πληροφορία διέρρευσε, αποχώρησε από την αίθουσα. Ωστόσο αυτή είναι μόνο μια ερμηνεία που δεν επιβεβαιώνεται από κάποιο άλλο διεθνές Μέσο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένα μέρος της ΕΕ επιθυμεί την τήρηση επιθετικής στάσης από το μπλοκ κατά της Ρωσίας, ενώ άλλη ομάδα χωρών, με επικεφαλής Γερμανία και Ολλανδία, εκφράζει την αντίθεσή της σε αυξημένης έντασης μέτρα. Η Σύνοδος προσπαθεί τώρα να βρει μια αποδεκτή πρόταση για την Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς οι δύο χώρες αυτές εκφράζουν τις αντιδράσεις τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:23 - 25 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.