ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας: «Ναι» σε ουδέτερο καθεστώς, αλλά με εγγυήσεις ασφαλείας

15:40 - 29 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας: «Ναι» σε ουδέτερο καθεστώς, αλλά με εγγυήσεις ασφαλείας
Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 14:00 οι διαπραγματεύσεις Μόσχας-Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη εν μέσω του συνεχιζόμενου σφυροκοπήματος από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με κάποια διαλείμματα, ενώ δεν είναι σαφές αν αυτές θα συνεχιστούν για δεύτερη ημέρα σε τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ της Ουκρανίας. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Από την πλευρά του, το Κίεβο πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, σύμφωνα με Ουκρανούς διαπραγματευτές που επικαλείται το Reuters.

Οι προτάσεις θα περιλάμβαναν επίσης μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, δήλωσαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες, Ουκρανός διαπραγματευτής δήλωσε επίσης ότι το Κίεβο θέλει οχτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ως εγγυήτριες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες, μετά το πέρας των συνομιλιών, τόνισε πως οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενδέχεται να συναντηθούν όταν εγκριθεί το σχέδιο ειρηνευτικής συνθήκης και από πλευράς του ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχάιλο Ποντόλιακ σημείωσε πως τα αποτελέσματα των σημερινών συναντήσεων είναι επαρκή για μία τέτοια εξέλιξη.

Σύμφωνα με το Ria Novosti, η Μόσχα πρότεινε στο Κίεβο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι με ταυτόχρονη υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:30 - 29 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.